<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Samenstellen jaarrekening kan 30% efficiënter

Visionplanner | 2 december 2022

Steeds meer accountants- en administratiekantoren erkennen de noodzaak van efficiency bij het samenstellen van jaarrekeningen. Er is simpelweg meer tijd nodig voor andere zaken, zoals advies aan ondernemers. Ook medewerkers kunnen niet eindeloos zwaar belast worden. Gelukkig zijn er manieren om het samenstellen slimmer aan te pakken. Een efficiencywinst tot 30% is daarbij haalbaar. In dit blog vertellen we hoe je dat bereikt.

Minder doen

Efficiënter samenstellen is een kwestie van minder doen. Is het zo simpel? Zeker. Want het is niet meer nodig om de hele administratie te controleren bij het samenstellen. Moderne cloud software waarborgt de kwaliteit en actualiteit van de eerder ingevoerde cijfers. Wie door het jaar heen de administratie bijwerkt en correcties doorvoert, hoeft bij het samenstellen alleen de belangrijke posten te controleren.

Paar A4’tjes

Accountants die in de jaarrekening alleen opnemen wat minimaal wettelijk verplicht is, zijn met een paar A4’tjes klaar. Zeker als een onderneming geen externe aandeelhouders of financiers heeft. Daar zijn de meeste ondernemers meer dan tevreden mee. En daarmee houd je als accountant tijd over om echte toegevoegde waarde te leveren. Bijvoorbeeld door met de ondernemer mee te denken over de toekomst. Want daar liggen de groeikansen. Terwijl de jaarrekening slechts een formaliteit en een kostenpost is voor bedrijven.

Adviesrol

Door meer tijd te hebben voor de advies- of consultancy rol, snijdt het mes voor de accountant aan 2 kanten. Er ontstaat een nauwere band met de ondernemer, omdat er op een inhoudelijk niveau wordt meegedacht over de toekomst van het bedrijf. Dat is goed voor de klantenbinding. En de accountant kan meer waarde creëren voor de ondernemer., doordat er naast het pure administratieve werk ook consultancy geleverd kan worden. Dat advies kan bijvoorbeeld bestaan uit het vergelijken van prestaties met branchegenoten. Door vooruit te kijken en prognoses op te stellen, bijvoorbeeld op het gebied van liquiditeit. Of door investeringskansen in kaart te brengen.

Werkgever

Efficiënter omgaan met het samenstelproces heeft nog meer voordelen. Bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt. Vandaag de dag is het zaak dat accountantskantoren worden gezien als een aantrekkelijke werkgever. Een van de manieren om dat te doen is om de werkdruk tijdens piekperiodes te verlagen. En om het werk inhoudelijk aantrekkelijker te maken. Die mogelijkheid ontstaat als jaarrekeningen slimmer samengesteld kunnen worden.

30% efficiënter

Moderne softwaretoepassingen - zoals het Visionplanner Administratiedossier en de bijbehorende checklists - verhogen de kwaliteit van jaarrekeningen, terwijl de werkdruk wordt verlaagd. Deze geavanceerde cloud software koppelt eenvoudig met alle gangbare boekhoudpakketten. Transacties en correcties worden automatisch op alle niveaus doorgevoerd. En het bekijken van onderliggende documenten is te allen tijde mogelijk. Accountants- en administratiekantoren die risicogericht samenstellen en de inhoud van de jaarrekening te beperken, geven aan tot 30% efficiënter te werken. Denk je eens in wat je met die tijdswinst kunt doen. Er ontstaat meer tijd voor de zo belangrijke aandacht voor je klanten. Of misschien ga je wel wat vaker naar de golfbaan, je zeilboot of het café.

Investering

Het vergt wellicht een wat andere mindset en werkwijze ten aanzien van het samenstellen van de jaarrekening. Het vraagt ook om een investering in slimmere software. Maar reken maar dat je die snel terugverdient. Dat wordt ook bevestigd door Visionplanner gebruikers. De tijd die je overhoudt kun je gebruiken voor inhoudelijk advies aan ondernemers. En daar zijn bedrijven bereid goed voor te betalen. De inzichten die je met moderne software en dashboards uit data haalt en het concrete advies dat daaruit voortkomt is immers het meest waardevolle dat je jouw klanten kunt geven. Ga jij je samenstelproces voortaan ook efficiënter aanpakken?

Wil je meer weten over hoe je 'efficienter samenstellen' in de praktijk kan brengen? Lees dan ons eBook met nog meer tips. 

Download eBook