<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

De blik van Joris - Slechte wetgeving, accountants lossen het wel op

Joris Joppe | 2 maart 2023
De blik van Joris

In januari jl. schreef John Weerdenburg een artikel over de termijnen voor opmaak, ondertekening, vaststellen en publicatie van de jaarrekening. Niet toevallig rond de tijd dat accountants zich haastten om de jaarrekeningen over 2021 af te ronden. Ik heb het artikel drie keer gelezen. En vervolgens alle commentaren twee keer gelezen. 

Het duizelt me nog, maar één ding is wel duidelijk geworden. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor het tijdig maken van de jaarrekening. Maar de huidige brei aan deadlines en definities zal voor de meesten pure hocus pocus zijn. We hebben het over een deadline. Hoe moeilijk kan het zijn.

Jammer dat slechte wetgeving ondernemers dwingt om ook op dit punt een expert in te schakelen. En ik kan je verklappen, de meeste accountants hebben wel wat anders te doen dan dit soort zaken aan ondernemers en aandeelhouders uit te leggen (spoiler alert: ook de meeste ondernemers zijn liever met andere zaken bezig). 

Fun fact: als Visionplanner doen we regelmatig onderzoek naar hoe snel na balansdatum jaarrekeningen worden gemaakt en afgerond. Daaruit komt naar voren dat wettelijke deadlines niet echt bepalend zijn voor het moment waarop er aan de jaarrekeningen wordt gewerkt. Uiteindelijk kost het nog steeds tijd om jaarrekeningen te maken (we doen ons best qua efficiency, maar de accountant moet het natuurlijk wel zelf doen). De sector staat onder druk en het jaarrekeningwerk wordt vaak gespreid over het jaar om pieken te voorkomen. En terecht; in de meeste gevallen zijn stakeholders allang geïnformeerd over de cijfers. 

Dus als de wetgever deze deadlines echt belangrijk vindt, stel ik voor dat ze beginnen met de wet een stuk simpeler en beter te maken. En als ze dan echt willen, kunnen ze wellicht nog eens iets met handhaving doen.