<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Waarom zijn éénpersoons-kantoren zo succesvol?

Joris Joppe | 24 januari 2020

Een poosje geleden ben ik weer eens in de CBS statistieken gedoken omdat ik benieuwd was naar de ontwikkelingen in het aantal administratie- en accountantskantoren. Los van het enorme aantal en de stijging over de afgelopen 13 jaar, was ik enorm verbaasd over het grote aantal éénpersoonskantoren. Volgens het CBS op dit moment bijna 27.000!

Natuurlijk zit hier een groot aantal ZZP-ers tussen die wellicht gewoon in de sector bij andere kantoren werken. Maar mijn educated guess is dat een groot deel gewone kantoren zijn die zich bezighouden met de administratie en fiscale dienstverlening in het MKB.

Maar hoe kunnen deze ‘nano’ kantoren succesvol zijn? In een tijd waarin veel draait om efficiency en schaalvergroting. Een tijd waarin regelgeving steeds complexer wordt en de risico’s voor professionals steeds groter worden. En dat alles terwijl ik dacht dat de grote kantoren de markt langzaam volledig zouden gaan domineren (spoiler: dat is niet zo - het aandeel in de koek van de grote kantoren blijft nagenoeg gelijk).

Hoe het ook zij, deze kantoren lijken een force of nature in het financiële en fiscale stelsel van Nederland. Ik weet niet of ik er voldoende zicht op heb maar misschien kunnen we nog beter inspelen op de kracht en behoeftes van dit deel van de markt. Om die kennisvergaring een zetje te geven, heb ik een korte survey gemaakt die bedoeld is voor de éénpersoons-kantoren in de accountancy.

Als jij zo’n kantoor voert, hoop ik dat je vijf minuten kunt vrij maken om wat antwoorden te geven. Zo kunnen we met behulp van de gezamenlijke input jou en andere kantoren mogelijk nog succesvoller maken. Uiteraard zorg ik dat je ook de resultaten van de survey krijgt toegezonden.

Doe mee aan het onderzoek