<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Meet the Consultant - Kan ik voor branche-specifieke cijfers ook gebruik maken van dashboards?

Esther Westra | 24 mei 2023
Vraag het de Visionplanner Consultant

In deze blog-serie gaan onze consultants dieper in op veelgestelde vragen van onze klanten

Mohammed Musse heeft een achtergrond in de accountancy, en is inmiddels al ruim 3 jaar consultant op het gebied van software. Hij komt bij diverse klanten over de vloer, met name bij administratiekantoren en kleinere accountantskantoren. In die hoedanigheid is hij betrokken bij de implementatie van Visionplanner en vast aanspreekpunt voor kleinere MKB-adviseurs.

“Een van de issues die ik tegenkom is dat veel kantoren een heel divers klantportfolio hebben. Bij de grotere kantoren zijn er wel mogelijkheden om te specialiseren in een branche, of om klanten per branche te groeperen. Op die manier doen kantoren automatisch branchekennis op die hen kan helpen in het adviesproces. Maar er is vaak alsnog een grote groep klanten waar geen uitgebreide kennis is over de sector, of de massa om deze kennis op te doen of te vergelijken. En kleinere kantoren moeten wat branche-kennis betreft vaak helemaal van alle markten thuis zijn.”

Wat zijn nu de zaken die je helder moet hebben als je als kleiner kantoor je dashboards gaat inrichten, en daarbij graag de taal van je klant wilt spreken? Dit stappenplan van Mohammed is een goede leidraad.

Stap 1: Breng de overeenkomsten tussen klanten voor wie je dashboards gaat inrichten goed in beeld

“Voor welke klanten wil je dashboards gaan inrichten? Wat zijn de financiële KPI’s waarop deze klanten willen gaan sturen? Als kantoor kun je hier het voortouw in nemen. Ondernemers willen soms graag hele specifieke cijfers zien, maar jij bent de financiële specialist en weet welke financiële stuurinformatie echt van belang is om een goede basis te leggen.” 

Stap 2: Denk na over de niet-financiële informatie die specifiek is voor een branche

“Je kunt in standaard dashboards heel goed je financiële informatie kwijt, maar voor sommige klanten wil je juist wel verder gaan dan bijvoorbeeld de prognose en winst-verliesrekening. Denk aan een horeca-ondernemer, voor wie de capaciteit heel belangrijk is. Het aantal tafels en stoelen is een variabele die je wellicht graag mee wilt nemen. Maar hoe vertaal je dat naar je dashboard? Voor een aantal branches waar dit soort informatie belangrijk is heeft Visionplanner branche-specifieke dashboards of thema dashboards. Je hoeft dus niet zelf het wiel uit te vinden, maar maakt gebruik van voorgedefinieerde templates. Deze kun je ook weer naar eigen inzicht aanpassen.”

Stap 3: Gebruik een benchmark om je KPI’s aan te scherpen

“Wellicht doen jouw ondernemers het heel goed, maar het is altijd fijn als je prestaties kunt vergelijken zodat je nog beter kunt adviseren. Visionplanner beschikt voor meerdere branches over eigen Benchmark cijfers, die maandelijks actueel gehouden worden. Naast financiële details kun je zo ook de branchespecifieke informatie vergelijken. Voor een eetcafé kun je de omzet per tafel bijvoorbeeld vergelijken met andere eetcafé’s. Op deze manier ben je voor veel ondernemers een sparringpartner mét de benodigde branchekennis.”

Eerdere blogs waarin onze consultants advies geven over veelgestelde vragen van klanten: