<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Veilig omgaan met klantgegevens

Tom Modderkolk | 13 oktober 2023
Veilig omgaan met klantgegevens: zo houd je infostealers buiten de deur

Stel je voor: je werkt rustig aan een financieel rapport en zonder dat je het weet, wordt elke toetsaanslag, elke login en elk wachtwoord stilletjes geregistreerd en verzonden naar een cybercrimineel aan de andere kant van de wereld. Dit is geen hypothetisch scenario, maar een realiteit waar infostealers ons dagelijks mee confronteren. 

Infostealers zijn gespecialiseerd in het stelen van informatie opgeslagen in software en systemen. Als je je er niet van bewust bent, kunnen ze een nachtmerrie zijn voor jouw kantoor.

Waarom zijn accountants- en administratiekantoren doelwit?

De gevoelige informatie waarmee je werkt, van boekhouding tot jaarrekening, is een goudmijn voor cybercriminelen. Het is cruciaal dat iedereen in de sector zich niet alleen bewust is van deze dreigingen, maar ook weet hoe ze zich ertegen kunnen wapenen.

10 manieren om infostealers op afstand te houden

De digitale veiligheid van jezelf, je kantoor en klanten is belangrijk en behoeft aandacht. Hier zijn tien tips, aangevuld met extra adviezen, om infostealers een stap voor te blijven:

1. Bezoek officiële webpagina's 
Zorg ervoor dat je software alleen downloadt via de officiële webpagina van de leverancier en controleer het domein zorgvuldig voordat je klikt.
   
2. Wees voorzichtig met advertenties 
Wees terughoudend met het klikken op advertenties in zoekresultaten. Deze kunnen misleidend zijn.

3. Gebruik een adblocker 
Een adblocker kan potentieel schadelijke advertenties blokkeren en je surfervaring veiliger maken.

4. Scheid zakelijk en privégebruik 
Houd zakelijke en persoonlijke apparaten en activiteiten gescheiden om risico's te minimaliseren.

5. Denk aan cyberhygiëne 
Wees je bewust van goede cyberhygiëne door gevoelige informatie veilig op te slaan en een betrouwbare wachtwoordmanager te gebruiken.

6. Houd software up-to-date 
Houd alle software en systemen up-to-date om beveiligingslekken te minimaliseren.

7. Activeer multi-factor authenticatie 
Voeg een extra beveiligingslaag toe met multi-factor authenticatie.

8. Volg jaarlijkse training 
Zorg ervoor dat alle collega’s jaarlijks een cybersecuritytraining volgen en op de hoogte zijn van de laatste dreigingen.

9. Maak back-ups 
Regelmatige back-ups van belangrijke data kunnen een redder in nood zijn bij datalekken of dataverlies.

10. Incidentresponsplan
Wees voorbereid op het ergste met een duidelijk en efficiënt incidentresponseplan. Daarin staat welke stappen je neemt en wie waarvoor verantwoordelijk is.

Infostealers tegenhouden via cloudsoftware

Door de toenemende digitalisering, is het cruciaal om alert te blijven op mogelijke dreigingen. Infostealers, hoewel stil en onzichtbaar, kan je effectief tegenhouden door een proactieve aanpak en het toepassen van de eerder genoemde beveiligingsmaatregelen. 

Een praktische stap in de bescherming van jouw kantoor en klantgegevens is het kiezen van betrouwbare cloudsoftware. Neem bijvoorbeeld Visionplanner; de software voor jaarrekeningen en rapportagedashboards voldoet aan de strenge eisen die Visma stelt aan softwaregebruik en data-opslag. Daardoor krijg je een extra laag van beveiliging tegen deze verborgen cyberdreigingen.