<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Hoe checklists jouw praktijk kunnen hervormen

Arjan van Beek | 12 oktober 2023
Hoe checklists jouw praktijk kunnen hervormen

Schaalbaarheid in je accountantspraktijk betekent groeien zonder kwaliteitsverlies. Automatisering en standaardisatie, met name via checklists, spelen hierin een cruciale rol. Deze checklists maken repetitieve taken efficiënter en zorgen voor consistentie in de dienstverlening. Maar hoe gebruik je die slim? Arjan van Beek geeft enkele tips:

1. Organiseer per thema

De constructie en organisatie van checklists kunnen een aanzienlijke impact hebben op de gebruikerservaring en efficiëntie. Het is niet enkel een kwestie van het opsommen van taken of vragen; het gaat om het creëren van een logische stroom die de gebruiker door het proces leidt. Dit kan je doen door checklists te organiseren per thema en regelmatig fouten te analyseren. Door werkprogramma’s thematisch in te delen, beoordeel je relevante balans- en V&W-posten tegelijkertijd, wat efficiënter werkt. Bovendien helpt het analyseren van fouten bij het identificeren van verbeterpunten. Zo optimaliseer je de checklists.

2. Escalatie identificeren

Checklists identificeren niet alleen risico’s en kansen maar bieden ook escalatiemogelijkheden. Signaleer je bijzonderheden? Voeg dan een risico toe aan het samensteldossier. Zo kun je extra werkzaamheden verrichten om dat risico te verminderen tijdens het samenstelproces."

3. Houd rekening met seizoenspatronen

Houd rekening met seizoenspatronen en zorg voor relevantie in je checklist. Zo kan fiscale optimalisatie in oktober belangrijker zijn dan de cijfers van het eerste kwartaal. Het bewust maken van deze keuzes en het afwegen van de voor- en nadelen ervan is essentieel. Het is ook cruciaal om de checklist zo te ontwerpen dat die uitsluitend relevante vragen toont. Dit bereik je door vragen te laten verschijnen op basis van de periode of door het gebruik van condities om te bepalen wanneer vragen worden getoond.

Meer tips in het e-book

Deze 3 tips bieden een blik op de kennis en strategieën voor het effectief maken en gebruiken van checklists in bij je dagelijkse werkzaamheden. Het e-book: Tips voor een goed werkprogramma gaat verder in op dit onderwerp. Er liggen nog 6 tips op je te wachten!


Download het e-book