<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Begeleiding door accountants met dashboards en de WHOA

Björn Proost | 16 oktober 2023
Vraag het de consultant Bjorn Proost

In de dynamische economische arena kunnen ondernemers soms stuiten op financiële uitdagingen die de groei van hun bedrijf in de weg staan. Een aanzienlijke schuldenlast kan een struikelblok vormen, zelfs voor bedrijven met een robuuste EBITDA. Hier komt de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) om de hoek kijken, als een reddingsboei voor ondernemers in een zee van schulden. Hoe kan je als accountant daar de helpende hand bieden? Consultant Bjorn Proost heeft een oplossing.

Door Bjorn Proost

Een vriend van mij heeft een eigen horecaonderneming die over het algemeen goed draait. Natuurlijk zijn er de algemene uitdagingen waar veel ondernemers nu mee kampen, zoals verhoogde inflatie en personeelstekorten. Echter, zijn grootste blokkade is de schuldenlast die is ontstaan tijdens de coronacrisis. Volgens recente cijfers van de KvK hebben in de eerste helft van dit jaar zo’n 4.000 horeca-uitbaters hun deuren definitief gesloten. Niet dat ze failliet zijn maar ze hebben geen vertrouwen dat het ooit goedkomt. De stijgingen van de lonen en andere kosten verslaan de ondernemersgeest.

Als accountants- of administratiekantoor heb je de inzichten om je cliënten door vervelende financiële situaties te begeleiden. Met financiële inzichten kun je hierin de risico’s tijdig in kaart brengen met de gevolgen. Vanuit daar maak je een plan van aanpak om de financiële gezondheid van je cliënten te herstellen. Denk aan het inzichtelijk maken van de liquiditeitsprognose met diverse scenario's. Ik zie twee benaderingen om ondernemers te assisteren die de mogelijkheden van de WHOA verkennen.

De uitdaging:

Een cliënt heeft in de kern een gezonde onderneming, maar met een hoge schuldenlast. Die werpt een schaduw over de anders zo gezonde EBITDA en is terug te zien in de kasstroom van de onderneming. De ondernemer kan niet volledig profiteren van de positieve markttrends. Hij heeft geen financiële ruimte om geld anders in te zetten dan minimaal nodig om aan de schuldenlast te kunnen voldoen.

Inzicht eerst (Dashboards)

In de snel veranderende wereld van het ondernemerschap is het voor bedrijfseigenaren heel belangrijk om goed te weten hoe ze er financieel voor staan. Dit hebben we de laatste jaren duidelijk ervaren. Met een goed dashboard krijg je als accountant een duidelijk beeld van de financiële situatie van je klant. 

Hieronder lees je de twee benaderingen om ondernemers te assisteren en de mogelijkheden van de WHOA te verkennen:

Pro-actief:
  • Vanuit een standaard of aangepast dashboard analyseer je de huidige situatie.
  • Vervolgens beoordeel je markttrends om het groeipotentieel te evalueren.
  • Daarna start je het Stappenplan WHOA aanvraag opstarten (WHOA-checklist) 

Re actief:
    • Als de klant vraagt om hulp bij een faillissementsaanvraag doorloop je de WHOA-Checklist (Stappenplan WHOA aanvraag opstarten).
    • Vanuit een standaard of aangepast dashboard analyseer je de huidige situatie.
    • Analyseer tenslotte markttrends om te ontdekken welke kansen de ondernemer kan benutten in de huidige marktomstandigheden.

Het helder presenteren van financiële data, gecombineerd met het koppelen aan actieplannen zoals de WHOA-checklist, biedt ondernemers een gestroomlijnde strategie. Dit is vooral nuttig voor degenen die hun schulden willen verminderen of hun bedrijf willen laten groeien. Het is een manier om proactief te zijn in een uitdagende economische context.

Het resultaat

Ongeacht de gekozen aanpak, het doel is om een duidelijk pad uit te stippelen voor de ondernemer. Als een ondernemer schulden vermindert en zijn groeikansen verzilvert, helpt dit om een stabiele toekomst voor het bedrijf te bouwen."

Door financiële analyse, marktonderzoek, en schuldsanering via de WHOA te combineren, kan je klanten mogelijk behoeden voor een faillissement. Dashboards stellen je in staat om deskundigheid te combineren met een praktische benadering, en zo de beste resultaten voor jouw cliënten te bereiken. Als accountant of administratiekantoor ben je niet alleen een financieel adviseur, maar ook een betrouwbare gids in de complexe wereld van financiële herstructurering.

Meer weten over het gebruik van dashboards in combinatie met de WHOA? Stuur Bjorn een mailtje.