<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Nu al klaar met de Jaarrekening?

Joris Joppe | 19 februari 2020

Wat doe je dan?

Primo is natuurlijk dat je als de wiedeweerga naar je prijsmodel gaat kijken. Maar ik ga ervan uit dat iedereen daar wel zo’n beetje mee bezig is. En eerlijk gezegd wilde ik het daar niet over hebben.

Want stel nou dat je nog wel steeds ‘oude’ prijzen voor zo’n jaarrekening factureert. Dan hou je tijd over. En omdat accountants en boekhouders geen bankiers zijn, wil je toch iets van waarde leveren voor dat geld.

En welk moment is beter dan de bespreking van precies die jaarrekening? Dat doe je natuurlijk al aan de hand van de fancy online jaarrekening presentatie van Visionplanner. Dus die klant weet al dat hij geen huis-tuin-en-keuken adviseur voor zich heeft. En als je deze onderwerpen op de agenda zet, kan je helemaal niet meer stuk. Hou je vast:

1. Digitalisering

Lastig onderwerp. Niet overal even relevant maar duidelijk is wel dat het MKB hopeloos achterloopt en dat we het internationaal ook niet echt lekker doen. Zo erg zelfs dat Economische Zaken naar accountants- en administratiekantoren kijkt om daar een boost aan te geven. En natuurlijk, die boekhouding is al digitaal maar er is meer dan dat. Logistieke, voorraad of productieprocessen zijn vast buiten je comfortzone maar een gesprek daarover, moet kunnen. Al was het alleen maar om te zien of er kansen liggen.

2. Duurzaamheid

Natuurlijk. Linkse hobby (voor sommigen) maar jouw persoonlijke mening is helemaal niet relevant. Wat relevant is, zijn subsidies, kostenbesparingen, financiers die eisen gaan stellen aan milieu impact. Keiharde €€ voor een ondernemer en die moet jij op de agenda zetten.

3. Circulariteit

zie duurzaamheid maar dan met een voor sommigen nog hogere jeukfactor (wederom niet relevant).

4. Cybersecurity

Ook hier ben je vast geen expert in maar dat hoeft ook niet. Ook hier - als het punt nog niet op de ondernemersagenda staat, kun je in ieder geval samen vaststellen of dit terecht is. Mogelijk dat je guidance van de NBA daarbij kunt gebruiken als startpunt voor de discussie.

5. Financiële planning

Nu komen we al dichter bij huis. Als het allemaal crescendo gaat met de ondernemer zijn dit vast de leukere gesprekken. Maar wellicht juist als dat niet zo is, moet je er zijn. De objectieve adviseur die ook de waarheid durft te zeggen. Over vermogen en pensioen. En of het niet eens tijd wordt om daar serieus over na te gaan denken. Het zou best kunnen dat een meerjarenoverzicht uit het DGA Dashboard van Visionplanner de opening biedt om dit gesprek aan te gaan.

Als je deze vijf onderwerpen hebt besproken, vermoed ik dat je budget wel op is. En als het niet tot meer omzet heeft geleid, krijgt de ondernemer in ieder geval mee dat je een breed geïnteresseerde, meedenkende adviseur bent. Kan niet fout zijn!

Meer informatie over het samenstelproces in Visionplanner? Bekijk de video over samenstellen in Visionplanner.

New call-to-action