<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

In 5 stappen naar een succesvol adviseurschap

Visionplanner | 17 maart 2022

Waarom zou je als accountants- of administratiekantoor de stap naar het ‘accountant-adviseur-sparringpartner’ model maken? Er zijn altijd redenen om het niet te doen: het is een keuze die onvermijdelijk leidt tot organisatie- en gedragsverandering. En niet veel mensen houden van verandering. De reden om het wél te doen: het tilt je kantoor en je klanten naar een hoger niveau.

Hoe word je een goede adviseur?

Als accountants- of administratiekantoor ben je misschien al lang gewend aan het digitaliseren en automatiseren van bepaalde processen. Maar als je mee wilt groeien met de markt, zijn er nog best wat stappen te maken. Niet alleen qua automatisering, want hoewel automatisering belangrijk is, is het slechts een middel. Belangrijker nog is de benadering van je klanten, de diensten die je biedt, je verdienmodel en last but not least: je mentaliteit. 

Hieronder staan de belangrijkste factoren die je in gedachten dient te houden:

1. Werkvorm
Wil je je kantoor van binnenuit veranderen? Dan moet je hier een plan voor maken. Je kunt ook een apart label/merk of dochterbedrijf opstarten voor de nieuwe werkvorm. 

2. Verdienmodel
Wordt het een abonnementsvorm, en zo ja, welke? Knip je diensten bijvoorbeeld op in kleinere stukjes om voorspelbaarheid te creëren. Veel kantoren bieden een basispakket met add-ons.

3. Focus
Waar leg je de focus; is dat een specifieke branche, een bepaalde dienst? Bepaal welke klanten je het beste helpt en definieer waar je nu al goed in bent, en versterk die kwaliteiten in je aanbod. Als je weet waar je voor staat en wat je doel is, wordt het makkelijker om dat effectief te communiceren. Ook in je marketing. 

4. Diensten
Hoe ziet je dienstenpakket eruit? Dit is essentieel. Bijna net zo belangrijk is dat je goede afspraken maakt met de klant als die een dienst afneemt. Hoe vaak controleer jij de cijfers normaliter? En hoe vaak doe je dat als een klant daarbij ook scenarioplanning of benchmarking afneemt? Stel je de software zo voor hun in dat er automatisch alerts afgaan? Hoe vaak spreek je je klant? Mogen ze je altijd bellen? Stel je standaard advies op of alleen op verzoek?

5. Luisteren
Weet je wat er speelt bij de klant? Het is de moeite waard om te luisteren naar de wensen en behoeften van de klant en speel hierop in. Door een luisterend oor te bieden, kun je je klanten de dienstverlening geven die ze verdienen. 

Wat wordt er in 2022 van de adviseur verwacht?

Natuurlijk blijven accountants- en administratiekantoren in 2022 zorgen voor een stevige financiële basis. Maar wat doet en wat kan die nog meer? Dat zit met name in de – nadrukkelijk proactieve – betrokkenheid bij de klant en het reilen en zeilen van de onderneming. 

Praktisch gezien uit dat zich in de volgende werkzaamheden:

Stap 1. Maak regelmatig managementrapportages, actualiseer, analyseer en geef advies. 

Stap 2. Plan proactief een adviesgesprek in, wacht niet op de ondernemer. 

Stap 3. Signaleer significante ontwikkelingen en stuur tijdig bij, dit kan met behulp van dashboarding.

Stap 4. Benchmarking: vergelijk cijfers van de ondernemer met cijfers uit de sector.

Stap 5. Werk concrete begrotingen en scenario’s uit en biedt, nog voordat de vraag komt, een oplossing aan. 


Wat het effect is? Dat lees je in ons e-book “Hoe accountants- en administratiekantoren meerwaarde voor ondernemers kunnen creëren” . Hiervoor spraken we met een aantal ondernemers en hebben hen gevraagd wat zij van hun accountants- of administratiekantoor verwachten. Dit e-book biedt jou dus praktische informatie waarmee jouw kantoor in 2022 de extra stap vooruit kan maken! Benieuwd naar het e-book? Download het via de button hieronder!

Download e-book