<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

De 7 voordelen van een dashboard

Visionplanner | 17 maart 2022

Een gebrek aan cijfers hebben de meeste ondernemingen niet, data is volop aanwezig. Maar hoe hou je zicht op de juiste cijfers? En hoe stuur je op de juiste doelen? Ga je daarbij af op je onderbuikgevoel of vertrouw je op harde data? Dashboards kunnen hierin verandering brengen.

Wat is een dashboard?

Dashboards zijn een visuele weergave van bedrijfsdata, vaak in de vorm van grafieken, kaarten en diagrammen. Ze geven inzicht in de key performance indicators (KPI's) van een bedrijf. Je herkent goede dashboard software direct aan de hoeveelheid bronnen die je kan koppelen. Denk hierbij aan koppelingen met boekhoudsystemen, kassasystemen, marketingtools, HR en payroll platformen, et cetera. Door het koppelen van dit soort bronnen, heb je alle belangrijke informatie gebundeld op 1 plek.

Elke grafiek of tabel in je dashboard – een widget – vertegenwoordigt een bronkoppeling en toont de data voor een gekozen periode. Het voordeel van een widget dashboard is dat de data beter gevisualiseerd kan worden zodat je eenvoudig vergelijkingen kunt maken.

Een goed dashboard is handig in gebruik en eenvoudig te bedienen zodat iedere gebruiker, ongeacht rol, functie of senioriteit level de juiste informatie eruit kan halen. Daarnaast is het flexibel, waarmee we bedoelen dat je data kunt weergeven die voor jou of jouw medewerker ook echt relevant is.

De 7 voordelen en hoe het je bedrijfsresultaten verbetert

1. Inzicht en overzicht

Je kunt het dashboard zo inrichten dat de belangrijkste cijfers van het bedrijf worden getoond. Deze cijfers zijn vaak wel voorhanden, maar niet altijd op een effectieve manier te tonen of delen. Door middel van een dashboard krijg je focus op de juiste cijfers en kun je op tijd bijsturen.

2. Vergroten betrokkenheid van je interne organisatie

Alle medewerkers werken samen aan het resultaat. Het is van belang iedereen op de hoogte te houden van de voortgang, anders voelen ze zich minder betrokken.

Als het dashboard de voortgang weergeeft ten opzichte van de doelstellingen, zorg je ervoor dat het hele team betrokken blijft.

3. Tijdsbesparing

Het dashboard laat je realtime statistieken zien vanuit verschillende bronnen. Je hoeft dus niet iedere bron afzonderlijk te raadplegen en cijfers naast elkaar te zetten om een totaalbeeld te krijgen. Het presenteren van de cijfers gaat ook een stuk makkelijker door enkel de grafieken te tonen. 

4. Doelen helder in kaart

In een dashboard kun je zowel korte als langetermijndoelen opstellen en de voortgang hiervan bewaken. Door deze regelmatig te bespreken met je werknemers weet iedereen wat van hem of haar verwacht wordt en zie je hoe je ervoor staat. Je gaat ook direct het effect van bepaalde beslissingen terugzien.

5. Data op orde

Een dashboard dwingt je data goed op orde te hebben. Je kunt hierdoor beslissingen nemen op basis van actuele cijfers en je administratie maandelijks op orde houden. Zeker handig als je werkt met leveranciers of partners die hiervan afhankelijk zijn.

6. Data visualiseren

Misschien wel de grootste toegevoegde waarde van een goed dashboard: het is visueel, waardoor iedereen het kan begrijpen. Daarnaast is het dynamisch, waardoor je bijvoorbeeld data alleen over het laatste kwartaal kunt weergeven, of in een bepaalde regio.

Je neemt veel meer data tot je dan als je een tabel leest. Je houdt zo het overzicht en bovendien kom je er op die manier een stuk sneller achter waar het naar verhouding écht goed gaat, en waar een stuk minder.

7. Voorspellen

Op basis van alle data kun je voorspelmodellen inrichten. Het is namelijk zo dat deze systemen veel sneller dan de mens informatie kan verwerken en mogelijke scenario’s kan bepalen. Op basis van oude data, en een paar basisregels kan het systeem leren wat mogelijke ontwikkelingen zijn van bijvoorbeeld een ongrijpbaar virus.

Maar dit kan je ook gebruiken om te voorspellen wat bepaalde productgroepen gaan doen, wanneer je klanten het best kan verleiden tot een aankoop, of het voorspellen van prijsontwikkelingen.

Download het ebook

Al jaren wordt er in de markt geroepen dat er meer moet worden geadviseerd en dat de kantoren de transitie naar advieskantoren moeten maken. Aangezien de adviesuren, als het goed is, het meest rendabel zijn, is het een logische conclusie dat er meer geadviseerd moet worden.

In dit ebook geven we je 5 tips uit de praktijk die je helpen met behulp van tussentijdse cijfers meer omzet te behalen en je processen efficiënter in te richten.

 

5 tips voor het gebruiken van tussentijdse cijfers


Ook beter inzicht in tussentijdse cijfers?

Het klinkt zo simpel en eigenlijk is het dat ook. Om een belangrijke sparring partner te worden voor je klanten en ze te voorzien van de juiste adviezen moet je weten wat ze belangrijk vinden. Maximaal rendement? Optimale cashflow? Voorspelbaarheid?

Met het product Tussentijdse Cijfers van Visionplanner presenteer je je klanten de cijfers die ze nodig hebben om verder te komen. Wil je meer weten over dit product? Kom kennis maken en bekijk wat Visionplanner voor jouw kantoor en jouw klanten kan betekenen.

 

Boek een demo