<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Ik weet wat jouw jaarresultaat gaat worden

Doede de Jong | 23 juni 2021
Ik weet wat jouw jaarresultaat gaat worden

Niet meer achteraf adviseren, maar in het jaar. Met de forecast optie wordt een inschatting gemaakt van het lopende jaar op basis van de actuele cijfers aangevuld met begroting of prognose. Hoe mooi is dat!  

In mijn eerdere blogs heb ik geschreven over het actief (blijven) gebruiken van begroting en prognose. Niet alleen waarom dit van belang is, maar ook hoe je actuele cijfers vergelijkt met je begroting en prognose.

Het houdt echter niet op bij alleen het presenteren van de begroting of prognose. Je kunt ook gebruik maken van een forecast gebaseerd op de begroting of de prognose. 

Met de forecast optie wordt een inschatting gemaakt van het lopende jaar op basis van de actuele cijfers aangevuld met begroting of prognose. Hoe mooi is dat!  

Je kunt je klant actief informeren hoe zijn verwachte jaarcijfers er uit komen te zien. Dus niet meer achteraf adviseren, maar in het jaar! Het liefst begin je daar zo snel mogelijk mee. Een klant heeft soms tijd nodig om iets om te buigen of aan te passen aan een nieuwe situatie. En voor jou als adviseur? Waarom wachten op een jaarrekening voor de fiscale optimalisatie als je het direct in het jaar uit kan voeren.

Dus adviseren en je klant er direct van laten profiteren. Daar scoor je punten mee, niet met achteraf constateren of schadebeperking. Maar hoe zou je dat in je Visionplanner dashboard kunnen implementeren?

Zomaar een paar voorbeelden:
Forecast cijfers (1)

  • Voeg een jaar forecast kolom toe aan cijferopstellingen zoals winst- en verliesrekening, omzet en marge opstellingen.


grafisch forecast (1)

  • Grafische resultaat widget met daarin actuele cijfers aangevuld met de forecast cijfers zodat visueelzichtbaar is wat het verwachte jaarresultaat gaat worden.
  • Een VPB-calculatie waarin de geschatte VPB last voor dit jaar wordt weergegeven en wordt vergeleken met de voorlopige aanslag.
  • Een meerjaren overzicht met het forecast jaarresultaat van dit jaar en de actuele cijfers van voorgaande jaren.
  • Een specifieke fiscaal optimalisatie dashboard waarin je al jouw fiscale sturingselementen opneemt.

Kijk in de Visionplanner widget- en dashboard bibliotheek voor meer voorbeelden.

Twee tips voor de prognose gebruikers

1. Vergeet niet maandelijks je balans door te schuiven zodat je actuele cijfers mooi aansluiten met de prognose.

Doorschuiven prognose (1)

2. Beoordeeld met regelmaat de ingestelde betalingstermijnen met de actuele betalingstermijnen.

Veel succes met je glazen bol!