<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Integreer begroting en prognose in je dashboard

Doede de Jong | 10 juni 2021
Integreer begroting en prognose in je dashboard

Je hebt samen met je klant een begroting of prognose gemaakt. Via je speciale begroting of prognose dashboard heb je deze besproken of aan derden voorgelegd. En dan? Zonde om die begroting of prognose te laten liggen, je zou er graag mee aan de slag willen als sturingselement. Maar hoe ga je deze inzetten?

10062021 afbeedling blog 3

Alleen het tonen van de begroting of prognose geeft een beperkt inzicht en je wilt ook niet meerdere dashboards naast elkaar gebruiken. Integreer daarom je begroting en prognose in je standaard, branche- of klantspecifieke dashboard. En dan niet een tabje met daarin de begroting of prognose, maar geheel geïntegreerd. In iederecijfer opstelling of grafische weergave koppel je ook de begrotings- of prognose data. Vergeet niet het verschil tussen actueel en de doelstellingen grafisch weer te geven, jij houdt misschien van cijfers, maar misschien maakt een grafische weergave de verschillen beter inzichtelijk.

Doordat de begroting of prognose is geïntegreerd wordt deze ook actief besproken. Lopende het jaar kun je deze steeds verder verfijnen. Je schuift je prognose iedere maand door zodat deze aansluit met de actuele cijfers. Nog beter is om je begroting en prognose dynamisch te houden en tussentijds bij te werken naar aanleiding van nieuwe inzichten. Dat hoef je natuurlijk niet zelf te doen. Klanten die financieel onderlegd zijn zou je ook editing rechten kunnen verstrekken waardoor ze zelf de begroting of prognose bij kunnen werken en onderhouden.

Wil je binnen een oogopslag kunnen zien hoe de actuele cijfers het doen ten opzicht van de verwachting? Vergeet dan niet gebruik te maken van de signaalfunctie. Een signaal is grafische weergave van een vooraf gedefinieerde berekening. Voorbeeld: % verschil actueel en prognose. Dit kan bijvoorbeeld een groen vinkje of een rood kruisje zijn (diverse opties mogelijk) Veel signalen zijn al binnen Visionplanner aangemaakt, maar het is eenvoudig om een eigen signaal te bouwen en in je dashboard te integreren. Je zou bijvoorbeeld een widget kunnen bouwen met daarin alle signaal punten zodat je direct inzichtelijk hebt wat beter dan verwacht loopt en welke punten aandacht nodig hebben.

Meer informatie over het maken van signalen in Visionplanner Cloud vind je op onze supportportal.

Prognose maken in Visionplanner

Wil je kennismaken met de prognosefunctionaliteit in Visionplanner of maak je er al gebruik van en wil je er meer uit halen? Bekijk dan de kennismakingsvideo of de verdiepingsvideo.

Bekijk opname kennismakingswebinar Bekijk opname verdiepingswebinar

In deel 3 van deze reeks vertel ik je hoe je eenvoudig de te betalen vennootschapsbelasting of een jaarresultaat kunt voorspellen. Dat blog zal ik over twee weken publiceren.

Het eerste deel van deze reeks vind je hier.