<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Hoofdpijn van de WWFT?

Joris Joppe | 9 april 2020

Niet alleen de hoeveelheid maar ook het subjectieve karakter van bijvoorbeeld de WWFT. Ik ken de regels, maar doe ik wel genoeg?

Uit een recent door Visionplanner gehouden survey is naar voren gekomen dat een groot deel van de accountants- en administratiekantoren zich zorgen maakt over regelgeving. Niet alleen de hoeveelheid maar ook het subjectieve karakter van bijvoorbeeld de WWFT. Ik ken de regels, maar doe ik wel genoeg?

Rond 2005 begon ik met wat kompanen een eigen accountantskantoor. Met een kakelverse AFM vergunning en strenge toezichtwetgeving waren we erop gebrand om alles netjes te doen. 

Na oprichting kwam de eerste potentiële klant al snel uit de lucht vallen. Ik weet zijn naam niet meer maar hij belde ons en zocht een accountant. Of hij even langs kon komen? 

Met welgeteld nul klanten in ons crm systeem hoefde de beste man dat maar één keer te vragen. De introductie was prettig genoeg maar de business riep toch wel wat vragen op: “Nieuwe vrachtwagens importeren vanuit Suriname naar Nederland.” Daarnaast had de beste man nog wat ‘probleempjes’ met de belastingdienst. En toen ik vroeg naar contactgegevens, was de boodschap: “Don’t call us, we’ll call you!”.

Voor mij was het een duidelijk verhaal - deze klant hoef ik niet. Mijn onderbuikgevoel was voldoende om nader onderzoek overbodig te maken. 

Maar onderbuikgevoelens zijn over het algemeen niet heel accuraat. Objectiviteit en goede documentatie zijn cruciaal bij dit soort beslissingen. Vooral als je een cliënt wel accepteert. Of je besluit om een ongebruikelijke transactie toch niet te melden. 

Visionplanner biedt je op de klantenkaart en in het samenstel- en administratiedossier de mogelijkheid om overwegingen en conclusies over acceptatie en continuering van cliëntrelaties te documenteren. Op die manier borg je periodiek de naleving van de WWFT. 

Maar net als dat Visionplanner continu inzicht geeft in de cijfers, zou je ook continu de cliëntrelatie kunnen monitoren. Dat doet Grub, een nieuwe softwareoplossing voor het automatiseren van de WWFT-naleving. En omdat we weten dat dit een punt van zorg is voor veel kantoren, organiseren we samen met Grub een online kennisevent op 19 mei 2020 waarin je bijgepraat wordt over recente regelgeving en hoe automatisering je kan helpen bij de naleving daarvan.

Het programma

  • Accountant (Endymion Struijs) schetst de situatie op het gebied van de Wwft, en dat wat er nodig is
  • Advocaat (Anke Feenstra, gespecialiseerd in cases rondom witwassen) bespreekt de ingewikkeldheid van de wetten en de gevolgen bij niet naleven ervan.  
  • Christiaan Dappers, ComplianceWise, Grub, laat zien dat je met Grub het meest complete antwoord op de Wwft krijgt, 'at your fingertips’.
  • En last but not least. Wat kan Visionplanner voor de accountancy betekenen? 

Meld je aan