<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Het einde van de BTW-rondrekening komt in zicht

De blik van Joris
De blik van Joris Joppe RA

Vorige maand kwam er wat regelgeving uit de EU aanwaaien over groottecriteria. Die is met open armen ontvangen. Leuk, maar wat op stapel staat is nog veel interessanter: de nieuwe verplichtingen omtrent het ontvangen van digitale facturen. Dat klinkt aardig suf, omdat we elkaar toch allemaal facturen sturen via mail?

De factuurverplichting gaat alleen wel iets verder dan een pdf-je per mail. Logisch dat we eindelijk een keer een standaard voor digitale facturen af gaan dwingen. En waarschijnlijk ook wel dat facturen via access points worden gedistribueerd. Dat vind je wellicht nog steeds allemaal wat suf, want facturen zijn tenslotte facturen. Totdat je je realiseert waar de inspiratie van deze verplichting vandaan komt. 

Voor die inspiratie moet je kijken naar Latijns-Amerika waar de discussie over digitaal factureren al twee decennia geleden begon. De visie die daar is neergelegd, ging over het digitaal uitwisselen van documenten én inzicht (en controle) voor de overheid. 

Facturen worden daar niet alleen van leverancier naar afnemer gestuurd, maar soms ook tegelijkertijd naar de belastingdienst. Die controleert eerst de factuur (in real time) voordat je hem mag accepteren, boeken en betalen. Tegelijkertijd controleert de fiscus of de versturende en ontvangende partij de factuur op dezelfde manier verwerken. De voordelen voor de overheid liggen voor de hand:

  • Directe controle op BTW-stromen 
    Daardoor ligt fraude een stuk minder voor de hand. Zeker bij een EU brede uitrol lijkt dit voordeel bij de intracommunautaire leveringen gigantisch!
  • Inzicht in de supply chain van bedrijven
    De waarde hiervan voor inzicht in duurzaamheid van bedrijven lijkt me van exponentieel meer waarde dan wat we nu met de CSRD proberen te bereiken.
  • Realtime inzicht in de performance van bedrijven 
    Dankzij facturatiegegevens konden sommige landen nauwkeurig vaststellen waar de stimuleringsmaatregelen voor corona het meest effectief zouden zijn. Daardoor waren achteraf geen ingewikkelde controles meer nodig.

Naast Latijns-Amerika hebben  Italië en Turkije al stappen gezet op dit gebied. De datahonger in die landen heeft al redelijke proporties aangenomen. Wist je dat een digitale factuur soms bestaat uit meer dan 1.800 datapunten?. Die beweging daar was onomkeerbaar.  West-Europa loopt hopeloos achter. De impact op Nederland lijkt daardoor onvermijdelijk. De vraag is alleen nog: per wanneer?

Digitale facturatie is misschien best ingrijpend. Wat er daarna met de data gaat gebeuren, heeft nog meer impact. Vanzelfsprekend heeft onze belastingdienst nog wat IT-uitdagingen te overwinnen dus zo’n vaart zal het wel niet lopen. Maar de belofte lijkt me groots en meeslepend. Noem het ‘een lonkend perspectief’ maar nooit meer BTW-aangifte doen en vooral, nooit meer een BTW-rondrekening maken? Ik teken er blind voor! 

Meer inzicht tijdens Visionplanner Inspire

Nu je de blog hebt uitgelezen, ben je wellicht nieuwsgierig naar wat 2024 brengt voor de accountancybranche. Dan heb ik een advies voor je: kom naar Visionplanner Inspire. Dit is hét evenement voor toekomstgerichte accountants- en administratiekantoren. Onder andere spreekt oud-VVD politicus Klaas Dijkhoff over de impact van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen op ondernemers en de accountancybranche. Ook hoor je over:

  • hoe nieuwe technologie voor jou gaat werken in 2024;
  • adviesvaardigheden aanscherpen;
  • fusies en overnames.

En ook aardig: we lanceren nieuwe software die je helpt om nog scherper naar de cijfers te kijken en deze te vertalen naar inzicht. Zie ik je op 7 december in InnStyle, Maarssen tijdens Visionplanner Inspire?

 

Meld je aan voor Visionplanner Inspire