<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Mark de Lat: “Duurzaamheid verdient dezelfde strategische discussie als digitalisering”

Tom Modderkolk | 7 november 2023
Mark de Lat over de strategische rol an duurzaamheid binnen de accountancybranche

Krijg je vragen van klanten over duurzaamheidsrapportages, maar weet je onvoldoende van het onderwerp af? Mark de Lat, een vooraanstaand expert in dit domein, deelt zijn inzichten tijdens Vision Inspire op 7 december in InnStyle Maarssen. “Duurzaamheid verdient dezelfde strategische discussie als digitalisering.” 

Mark werkt als ESG strateeg en opinieleider voor het B Corp-gecertificeerde Eshuis Accountants en Adviseurs. Daarnaast is hij als onderzoeker verbonden aan de Hogeschool Saxion en de Nyenrode Business Universiteit. Ook werkt hij als zelfstandig strategie-, teamcoach en trainer voor verschillende opdrachtgevers. Hij heeft zich gespecialiseerd in wat de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) betekent voor de strategie van organisaties. 

Professor Barabas

“Wanneer het onderwerp digitalisering op tafel komt bij een accountantskantoor, dan wordt er een prima strategische discussie worden gevoerd”, zegt Mark de Lat. “Als het thema duurzaamheid ter tafel komt dan neigen we al snel naar een politieke discussie”, zo constateert Mark 

“Ik ben een liefhebber van Suske en Wiske stripboeken. Daar heb je ook professor Barabas met zijn tijdmachine. Stel je voor, de generaties na ons worden over 100 jaar teruggeplaatst naar vandaag. Zij zeggen: beste accountant, wat heb jij gedaan om mijn wereld een beetje leuk achter te laten? Wat is dan je antwoord?”

In de jaren 90 van de vorige eeuw leerde Mark de Lat dat accountants behalve de cijfers ook de bedrijven erachter moeten doorgronden om de financiën in een context te plaatsen. “En daar komt nu de maatschappelijke impact van een organisatie bij”, stelt hij.

Vijf kernvragen

Mark de Lat stelt vijf kernvragen die als rode draad door zijn presentatie lopen. Deze vragen zijn essentieel om te begrijpen waar kantoren staan en waar ze naartoe willen op het gebied van duurzaamheid. Dit gaat om de volgende vragen:

  1. Waarmee inspireert de organisatie haar omgeving op het thema duurzaamheid: oftewel wat is de waardepropositie?
  2. Hoe organiseert de organisatie duurzaamheid in de organisatie (bijvoorbeeld met behulp van bijvoorbeeld een managementsysteem zoals de B Corp standaard, ISO of de MVO prestatieladder?)
  3. Welke data heb je (nodig) om de waardepropositie te onderbouwen en je (op basis van de CSRD) te verantwoorden?
  4. Waarover ga je je verantwoorden aan je stakeholders?
  5. Wat motiveert jou als mens om met het thema duurzaamheid aan de slag te gaan?

Meld je aan voor Visionplanner Inspire

Dus wil jij handvatten voor meer focus op duurzaamheid, of zoals Mark het liever noemt, volhoudbaarheid, binnen je kantoor? Meld je direct aan voor Visionplanner Inspire vink op het inschrijfformulier de presentatie van Mark de Lat aan (break-out ronde 1). Het belooft een eye-opener te worden.

 

Meld je aan voor Visionplanner Inspire