<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Gouden medaille voor onze AI, maar ook goud voor de accountancy?

Joris Joppe | 6 juni 2024

Als je Visionplanner gebruikt, heb je waarschijnlijk al gemerkt dat onze AI-assistent VAIA nu een tijdje in de applicatie is geïntegreerd. We merken dat veel gebruikers nog moeten wennen aan deze nieuwe toevoeging. Ook wij kunnen nog verbeteringen aanbrengen en functies uitbreiden. Daarom hebben we een dedicated team opgezet om dit te realiseren. Het is belangrijk dat we deze ontwikkelingen zo snel mogelijk beschikbaar stellen aan onze gebruikers, zodat we waardevolle feedback kunnen verzamelen.

Als onderdeel van Visma kunnen we veel leren van andere Visma bedrijven. Dit is enorm waardevol. Elk jaar organiseert Visma de Small Business Olympics, waar applicaties het tegen elkaar opnemen. Het is geweldig dat we de gouden medaille hebben gewonnen in de categorie AI!

De jury was onder de indruk van VAIA en zag het als een innovatieve oplossing die direct waarde biedt voor de accountant en zijn klanten. De visuele weergave van de resultaten die VAIA levert, werd geprezen als gebruiksvriendelijk en makkelijk te begrijpen voor zowel accountants als ondernemers. Juryvoorzitter Jacob Nyman zei: "VAIA is een indrukwekkende AI-oplossing die financiële gegevens kan analyseren en visualiseren. De tool heeft een duidelijke waardepropositie en gebruiksvriendelijke interface. Accountants kunnen resultaten eenvoudig bewerken en delen met klanten. Een terechte winnaar gezien het feit dat het al actief gebruikt wordt door klanten."

Prijzen winnen is natuurlijk leuk, maar voor ons draait het om de lange termijn. Daarom wil ik graag enkele overwegingen met betrekking tot de inzet van AI delen:

  • Productiviteit verdubbelen
    Onze doelstelling is om de productiviteit van accountants te verdubbelen met behulp van AI. We zoeken naar manieren om tijd te besparen. Visionplanner biedt een steeds bredere suite van modules, zeker met de toevoeging van Audit. Wat tijdbesparing voor de ene gebruiker is, kan een irrelevante feature zijn voor de andere. Hopelijk kunnen we het werk ook een beetje leuker maken.
  • Controle houden
    De gebruiker blijft altijd in controle. Een van de redenen is dat AI soms niet de zekerheid kan bieden die accountants nodig hebben. Uit gesprekken met accountants blijkt vaak een zwart-witbenadering: het moet 100% goed zijn en overal werken, anders heb ik geen interesse. Maar….zelfs als het 90% werkt, bespaar je nog steeds veel tijd. De relevantie van accountants zit juist in de persoonlijke relatie met ondernemers en de context bij de cijfers. AI kan helpen deze relatie te verdiepen.
  • Focussen op sterke domeinen 
    We richten ons op de domeinen waar Visionplanner sterk in is: risicogericht samenstellen, managementinformatie voor ondernemers en de bijbehorende analyses, en binnenkort ook audit. We kijken nadrukkelijk naar mogelijkheden voor bijvoorbeeld OKB'ers of compliance officers.
  • Snelle ontwikkelingen in generatieve AI
    De ontwikkelingen in Generative AI gaan razendsnel. Het is aan ons om de juiste tools te selecteren voor onze gebruikers. Of we nu een Generative AI-model gebruiken, zelf een algoritme ontwikkelen, of onze eigen calculation engine gebruiken; het belangrijkste is dat de resultaten betrouwbaar zijn en aansluiten bij de behoeften van onze gebruikers.

Hoera, we hebben de prijs gewonnen, maar nu terug naar de orde van de dag: innovatie!