<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Waarin ondersteunt AI de accountancybranche en waarin niet?

Tom Modderkolk | 6 maart 2024
foto Blog waarin ondersteunt AI

Artificial Intelligence (AI) verandert hoe we werken en leven, en de accountancysector vormt daar geen uitzondering op. Met AI-assistenten in je software beschik je over krachtige tools. Ze verhogen niet alleen je efficiëntie, maar verbeteren ook de kwaliteit van je financieel advies. In dit blog ontdek je de (on)mogelijkheden van AI voor accountants, krijg je tips over de do's en don'ts bij het implementeren van AI op je kantoor en vind je praktijkvoorbeelden die laten zien wat de impact van deze technologie is.

 

AI integreren in de accountancy betekent een enorme kans om je werk efficiënter te maken. Dit gebeurt door verdere automatisering van repetitieve taken en door ondersteuning bij advies, rapportage en het handhaven van kwaliteit en compliance.

Aandachtsgebieden waarin AI kan assisteren

Gegevensverwerking en -analyse: AI kan financiële gegevens analyseren om belastingaftrekposten en -kredieten te identificeren, fouten of weglatingen in belastingaangiften op te sporen en naleving van regelgeving te waarborgen

Automatisering van taken: Veel routinematige taken, zoals data-invoer, factuurverwerking en het matchen van transacties, kunnen worden geautomatiseerd met behulp van AI.

Kwaliteit en compliance: AI helpt bij het handhaven van hoge kwaliteitsstandaarden en compliance door consistente toepassing van regels en voorschriften over grote datasets. Dit vermindert het risico op boetes en verbetert de betrouwbaarheid van financiële rapportages.

Foutdetectie en fraude: AI kan helpen bij het opsporen van fraude door ongebruikelijke transacties of afwijkingen in financiële gegevens te identificeren. 

Besluitvorming                                                                                                                                        Met voorspellende analyses kan AI toekomstige trends voorspellen en ondersteuning bieden bij strategische besluitvorming.

Wat AI niet ondersteunt

AI is een veelbelovende hulp, maar kent ook beperkingen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. AI is een aanvulling op je vaardigheden en niet een vervanging ervan.

Vervangen van menselijke expertise
AI kan de menselijke inschatting en het professionele oordeel van jou als accountant of adviseur, cruciaal voor de context van de klant en persoonlijk advies, niet vervangen.

Omgaan met beperkte of slechte kwaliteit data:
AI-algoritmen hebben substantiële hoeveelheden hoogwaardige data nodig om te leren en te verbeteren. Als de data van slechte kwaliteit is, kan dit leiden tot onbetrouwbare analyses.

Juridische en ethische overwegingen
AI kan nog niet omgaan met alle juridische en ethische nuances die komen kijken bij accountancywerkzaamheden. Dit vereist menselijk toezicht en beoordeling.

Creatief denken en strategieontwikkeling
AI kan niet creatief denken zoals jij dat kan. Het mist zelfbewustzijn, werkt op basis van imitatie en patronen, en heeft zijn beperkingen in creatief denken. Hierdoor kan AI de menselijke context niet begrijpen en geen 'out of the box' ideeën bieden. AI creëert geen originele ideeën of concepten die niet direct afgeleid zijn van bestaande data.

Interpersoonlijke relaties: AI kan de persoonlijke relatie die je met je klanten hebt niet repliceren of vervangen,

Volledige autonomie
AI heeft nog steeds jouw begeleiding en controle nodig om effectief te werken binnen de accountancy.

Do's van AI in de accountancy

Bij het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) in de accountancy, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om deze technologie effectief en verantwoordelijk te gebruiken.

  1. Definieer duidelijke doelstellingen
    Bepaal eerst de taken waarin je ondersteuning wilt hebben voordat je AI in gebruik neemt  Dit kan variëren van het verbeteren van de efficiëntie van bepaalde taken tot het bieden van betere klantinzichten.
  2. Begrijp de mogelijkheden en beperkingen
    Het is essentieel om te weten wat AI kan en niet kan doen, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Dit helpt bij het stellen van realistische verwachtingen en het voorkomen van teleurstellingen.
  3. Gebruik geen persoonlijke data
    Als je AI als ChatGPT gebruikt, deel dan geen persoonlijke informatie. Gegevens die je invoert, gebruikt de leverancier voor het trainen van het model. Hoewel de leverancier strenge gegevensbescherming nastreeft volgens de AVG, is voorkomen beter dan genezen. Gebruik daarom geen namen van personen en bedrijven als je teksten, afbeelden of data-analyses uitvoert met AI.
  4. Train personeel in het gebruik van AI-systemen
    AI geeft de beste antwoorden als je concrete vragen stelt. Ook is het belangrijk dat je een duidelijk doel voor ogen hebt. Een manier om dit te bereiken is door te vragen aan ChatGPT: dit is mijn doel, vertel me de stappen om het doel te bereiken en beargumenteer waarom dit de juiste stappen zijn. Vraag door als het antwoord van AI niet duidelijk is. Twijfel je aan een antwoord, vraag aan ChatGPT (of een andere tool) hoe dit tot stand is gekomen. Er zijn veel trainingen over AI gebruik beschikbaar via YouTube. En ook de AI-tool zelf geeft tips over slim gebruik,als je er naar vraagt.
  5. Begin met kleine projecten en schaal geleidelijk op
    Start met AI in een beperkt deel van je werkzaamheden en breid het gebruik uit naarmate je meer vertrouwd raakt met de technologie. Verderop lees je voorbeelden van waar AI je nu al in kan ondersteunen.
  6. Monitor en evalueer de prestaties
    Houd de prestaties van AI-toepassingen in de gaten om te zorgen dat ze de gewenste doelen bereiken en om verbeterpunten te identificeren.
  7. Betrek mensen in het proces
    Zorg ervoor dat AI en je menselijke collega's hand in hand gaan. Jouw expertise is onmisbaar voor het interpreteren van data en het nemen van beslissingen.
  8. Gebruik je gezonde verstand
    Wees kritisch over de uitkomsten van AI en verifieer de resultaten. AI is krachtig, maar niet onfeilbaar.
  9. Pas aan en blijf leren
    AI-technologie ontwikkelt zich snel. Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en pas je strategieën dienovereenkomstig aan.
  10. Wees transparant naar klanten
    Communiceer duidelijk over hoe AI wordt gebruikt en welke voordelen dit biedt voor je klanten.
Door deze do's te volgen, maximaliseer je de voordelen van AI en beperk je tegelijkertijd de risico's. Het doel is om een synergie tussen jou en de machine te creëren. Hierdoor ondersteunt AI jou in je rol als vertrouwde adviseur. Zo combineer je het beste van beide werelden: jouw expertise en de efficiëntie van AI.

Don'ts van AI in de accountancy

Bij het implementeren van kunstmatige intelligentie (AI) binnen je kantoor, zijn er enkele valkuilen die je echt wilt vermijden. Deze 'don'ts' zijn cruciaal om ethische, professionele en praktische problemen te voorkomen. Hieronder vind je een overzicht van wat je als accountant of financieel professional moet vermijden:

  • Overschatten van AI-mogelijkheden
    Verwacht niet dat AI alle problemen automatisch oplost. Het is een hulpmiddel, geen wondermiddel.
  • Negeren van datakwaliteit
    Zonder kwalitatieve data werkt AI niet effectief. Zorg dus altijd voor goede, betrouwbare data.
  • Ethiek uit het oog verliezen
    AI moet eerlijk en zonder vooroordelen ingezet worden. Houd rekening met privacy en ethische richtlijnen.
  • Impact op je team onderschatten
    Betrek je collega’s bij de implementatie. Veranderingen kunnen weerstand oproepen, dus zorg voor duidelijke communicatie en training.
  • Zonder strategie implementeren
    AI moet passen binnen de bredere strategie van je kantoor. Denk na over hoe AI je dienstverlening kan verbeteren en wat het betekent voor je toekomstige rol.

Door deze valkuilen te vermijden, zorg je voor een soepele integratie van AI in je werkprocessen, waardoor je efficiënter en effectiever kunt werken.

Voorbeelden uit de praktijk met specifieke bedrijven

De implementatie van kunstmatige intelligentie (AI) in de accountancy heeft al tot diverse innovatieve toepassingen geleid. Verschillende bedrijven, waaronder de Big Four accountantskantoren (KPMG, Deloitte, EY en PwC), hebben AI succesvol geïmplementeerd om hun auditprocessen te innoveren en de werkzaamheden van auditors te vereenvoudigen. Ze gebruiken AI om de efficiëntie te verhogen, de kwaliteit van audits te verbeteren en diepere inzichten in financiële data te bieden. Dankzij AI kunnen deze kantoren complexe datasets sneller en nauwkeuriger analyseren. 

Hoewel AI lange tijd enkel interessant was voor de grootste kantoren, kunnen nu ook MKB-kantoren profiteren van de voordelen van AI. Hieronder lees je 3 voorbeelden van software die slimmer is geworden dankzij toevoeging van AI.

  1. Financieel advies bij Visionplanner
    VAIA is de geavanceerde AI-assistent binnen Visionplanner die je helpt bij het vertalen van cijfers naar inzicht. Met VAIA maak je financiële analyses, waardoor je efficiënter kunt werken en je klanten beter kunt bedienen.
  2. Vraagbaak bij loonzaken in Nmbrs
    De Knowledge Assistant is een AI-assistent die in Nmbrs teksten analyseert, samenvat en direct antwoord geeft op jouw vragen. Deze handige tool is speciaal getraind op het Handboek Loonheffingen en staat klaar voor al jouw klanten, direct toegankelijk via de Nmbrs-omgeving. 
  3. Factuurherkenning in Yuki
    Artificial intelligence in de boekhoudsoftware van Yuki herkent patronen en volgt duidelijke regels: zie je X, dan doe je Y. Met OCR-technologie wordt elke factuur gescand en omgezet naar tekst. Vervolgens sorteert IDR (Intelligent Document Recognition) alles netjes voor je: bedragen naar de juiste btw-vakken en tekst naar velden in het boekingsscherm. Zo maakt het jouw administratie sneller en nauwkeuriger.

Deze voorbeelden laten zien hoe AI ook jouw accountancypraktijk kan transformeren. Het automatiseert processen, verhoogt de nauwkeurigheid en biedt nieuwe inzichten. Door deze technologieën te omarmen, verbeter je jouw dienstverlening en bied je meerwaarde aan je klanten.

Wil jij meer weten over hoe AI jouw kantoor een boost kan geven?

Schrijf je in voor het webinar over VAIA, de slimme assistent binnen Visionplanner op 26 maart. Je ontdekt waarin VAIA je nu al adviseert. Goed om te weten is dat VAIA op 14 februari 2024 is geboren. VAIA is net zindelijk geworden en kan nu al financieel advies geven. De snelle leerling doet steeds meer kennis op en ondersteunt je dit jaar nog veel meer. Dat scheelt jou nu al enorm veel uitzoekwerk . Ontdek de mogelijkheden van VAIA en waar het naartoe gaat.