<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Digitaliseren als extra servicelijn?

Joris Joppe | 2 maart 2020

In mijn vorige blog heb ik een aantal suggesties gedaan voor een bredere agenda voor de jaarrekeningbespreking. Alle suggesties gingen over hoe je ondernemers kunt ondersteunen bij beter ondernemen. Eén van de onderwerpen betrof digitalisering.

Dat onderwerp verdient toch wel wat meer aandacht. Vooral omdat accountants- en administratiekantoren zelf vaak goed bezig zijn met digitalisering. Maar er is zoveel meer dan alleen de administratie en facturering.

Voor de goede orde, het gaat hier niet om bezigheidstherapie. Er zijn al best wat grotere kantoren die IT ondersteuning als succesvolle extra servicelijn hebben opgezet. Gewoon meer omzet dus.

Maar een hoge digitaliseringsgraad betekent gewoon concurrentievoordeel. Voor ondernemers maar ook voor Nederland. En de laatste cijfers geven aan dat Nederland qua digitaliseringsgraad op de 6e plaats in Europa staat. Dat is alleen voldoende voor de aanhangers van de zesjescultuur.

En dus moeten wij, als huisadviseur van de MKB ondernemer, het onderwerp digitalisering prominent op de agenda zetten. Wellicht niet bij elke klant maar denk er in ieder geval over na. Daarbij kun je kijken vanuit bedrijfsprocessen - dat zijn we als financials op zich wel gewend. Denk dan aan vragen als:

  • Welke handmatige acties zitten er in het een inkoopproces en de voorraadverwerking?
  • Hoe legt de ondernemer zijn klantinformatie vast en wordt deze data optimaal benut?
  • Welke verkoopkanalen worden gebruikt? Wordt hier nog veel overgetypt? Hoe wordt met klanten gecommuniceerd?

Onderwerpen die redelijk dicht bij huis liggen en waar we ook mee kunnen denken over oplossingen.

Je kunt het ook vanuit nieuwe technieken benaderen. Iets minder comfortabel om te praten over de mogelijkheden van Internet of Things, 3D printen of machine learning maar misschien wel een stuk boeiender.

En als je verlegen zit om voorbeelden, de KvK bracht een goed E-book uit over dit onderwerp waar je best wat inspiratie uit kunt halen. Hierin figureren administratie- en accountantskantoren ook prominent. Wat overigens wel benadrukt dat we als sector zelf ook nog wel wat digitaliseringswerk moeten verzetten.

Op zoek naar digitalisering voor je eigen kantoor?

Op 19 mei organiseren wij samen met Grub een kennisevent voor accountants. Naast een update over de regelgeving laten we je zien hoe de software van Grub je kan ondersteunen bij het naleven van de WWFT. De juiste vragenlijsten, de correcte en actuele achtergrondinformatie over cliënten, alles vastgelegd en intern te delen. En last but not least. Wat kan Visionplanner voor de accountancy betekenen? 

MELD JE AAN VOOR DE KENNISSESSIE