<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Acquisitie voor het accountantskantoor wordt makkelijk met Visionplanner

Visionplanner | 21 maart 2019
Blog linkedin dashboard standaard 01042019-2

Acquisitie is misschien niet jouw sterkste kant als accountant. Een harde, maar onderbouwde uitspraak. In dit blog bespraken we waarom het voor sommige accountants zo lastig is om advies en meerwerk te verkopen (en geven we ook tips om hierin te verbeteren).

Kort nog even de oorzaken hiervan onder elkaar:

  • De accountant is een dienstverlener in hart en nieren;
  • Verkopen voelt soms als een stap te ver (wie zit hierop te wachten?);
  • De accountant is rationeel en de ondernemer emotioneel;
  • Het is makkelijk om aannames te doen, dan om vragen te stellen.

 

De huidige groei versus jouw ambities

Maar ondanks dat acquisitie misschien wat lastig is, heb je er niet echt last van, toch? Natuurlijk, er gaat wel eens een klant weg, maar er komen ook wel weer wat klanten bij. Een tevreden klant beveelt jou aan in zijn netwerk, er weer een klant bij en het kantoor houdt zichzelf in stand.

Maar wat als jij nou een stap verder wilt? Wat als de huidige groei niet matcht met jouw ambities? Je wilt versnellen. Dan zal je echt aan de bak moeten. Tijd voor acquisitie!

In dit blog bespreken we hoe je dit kan aanpakken en waarom acquisitie gemakkelijker wordt wanneer jouw kantoor met Visionplanner werkt. We kijken eerst hoe en waarom het makkelijker wordt om nieuwe klanten te binden aan jouw kantoor. Daarna kijken we ook hoe ditzelfde gebeurt voor bestaande klanten.

 

Nieuwe klanten voor het accountantskantoor

Om nieuwe klanten te binden aan je kantoor moet je hoge kwaliteit leveren, een goede prijs bieden, goed bekend staan en je onderscheiden. Dit is precies hoe Visionplanner helpt. We gaan er dieper op in.

Een goede prijs voor de jaarrekening

Laten we beginnen met het kunnen neerleggen van een goede prijs voor je nieuwe klanten. Doordat de hele boekhouding van je klant aan Visionplanner gekoppeld is, wordt het heel eenvoudig om een jaarrekening te maken. Uit ervaring van onze klanten blijkt dat je hiermee zo’n drie uur per jaarrekening bespaart, in vergelijking met traditionele jaarrekeninggeneratoren! Hierdoor kun je een lagere prijs rekenen, wat jou weer aantrekkelijk maakt in vergelijking met je concurrenten.

Onderscheiden in je dienstenaanbod

Met de software van Visionplanner maak je niet alleen gemakkelijk jaarrekeningen, ook het maken van maand- en kwartaalcijfers is een eitje. De meeste accountants werken niet met maand- en kwartaalcijfers omdat het arbeidsintensief is om deze voor al hun klanten uit te werken. Toch zijn deze cijfers voor je klanten erg interessant. Hiermee is het mogelijk om in het jaar aan het jaar te werken en proactief bij te sturen om de doelen te behalen. De klant weet hiermee altijd of hij op koers ligt of niet. Met Visionplanner deel je de maand- en kwartaalcijfers eenvoudig met je klanten. Veel accountants zullen zo’n dienst niet leveren, of alleen tegen torenhoge kosten. Dus weer een prachtige manier om je te onderscheiden.

Een hoge kwaliteit van dienstverlening

Kwaliteit leveren is essentieel als je wilt groeien als kantoor. Maar hoe waarborg je de kwaliteit in jouw processen wanneer je geen uniforme manier van werken hebt? Dat maakt het heel lastig om te sturen op kwaliteit en om te verbeteren. Definieer het ideale proces en volg dat voor al je klanten. Zo weet je zeker dat elke klant dezelfde hoge kwaliteit geleverd krijgt. Maar hoe helpt Visionplanner hierbij dan? Met behulp van handige checklists verplicht je iedereen op dezelfde manier te werken. En zo blijft de kwaliteit hoog!

 

Accountantsdiensten uitbreiden voor bestaande klanten

Acquisitie bij bestaande klanten, ook wel up-sell of cross-sell, vraagt een iets andere aanpak. Je maakt nu misschien alleen jaarrekeningen voor je klanten en helpt af en toe met een financieringsaanvraag. Hier zit veel onbenut potentieel. Het is tijd om je diensten uit te breiden en deze bij jouw klanten aan de man te brengen!

Stap 1: Tussentijdse cijfers

Een gemakkelijke eerste stap is het aanbieden van tussentijdse cijfers. Hoe ga jij jouw klanten ervan overtuigen dat zij geholpen worden met tussentijdse cijfers en de extra uren?

Begin het gesprek met je bestaande klanten door hen een voorbeelddashboard te laten zien. Dit kost nauwelijks tijd. Als je de boekhouding van de klant koppelt aan Visionplanner, worden de cijfers automatisch voor je klaargezet. Deel het dashboard met de klant en vraag wat hij ervan vindt. Maak ook tijd vrij om het rapport te bespreken.

In het gesprek met de klant is het gemakkelijk om jouw waarde te laten zien. Als je de jaarrekening doorneemt, kijk je naar cijfers van zo’n drie tot zes maanden geleden. Maar nu zit je kort op bal. Je geeft al in het jaar inzicht en jouw klant kan eerder bijsturen en zo een beter jaarresultaat te behalen.

Is je klant blij met de eerste voorbeeldrapportage? Bied hem aan om dit uit te breiden: elk kwartaal een rapport met bespreking. Wil je klant nog meer, dan kan je zelfs opschalen naar maandcijfers!

Stap 2: Aanvullende financieel advies

Dankzij de tussentijdse cijfers ben jij meer betrokken bij jouw klant. Er is een doorlopend gesprek ontstaan. Dit heeft niet alleen als voordeel dat jij meer diensten levert, maar het werkt ook drempelverlagend. Er is minder afstand tussen jou en de klant, waardoor het ook voor hem makkelijker is om de weg naar jou te vinden voor andere diensten.

Jij laat veel waarde en kennis zien tijdens de cijferbesprekingen, waardoor de klant vertrouwt op jouw expertise. De klant krijgt (nog) meer vertrouwen in jou en je wordt meer gezien als een sparringpartner, dan als ‘de man van de jaarrekening’.

Dankzij deze positie zal er eerder gevraagd worden om jouw adviezen, maar het zal het ook beter en logischer voelen om jouw financieel advies proactief aan te bieden aan de klant. Win-win.

 

Acquisitie wordt een gemakkelijk met Visionplanner

Hoewel acquisitie misschien lastig voor jou is, helpt Visionplanner jou bij het krijgen van nieuwe klanten en het uitbreiden van je diensten bij bestaande klanten. Je onderscheidt je in de mark dankzij een uniek aanbod en een scherpere prijs. En je bestaande klanten kan je gemakkelijk breder en intensiever bedienen dankzij een continu gesprek over tussentijdse cijfers.

Ben jij benieuwd hoe gemakkelijk Visionplanner werkt voor jou én voor je klanten? Ervaar het zelf tijdens een vrijblijvende demo!

Boek een demo