<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

WHOA vereist een goede boekhouding en vooruit kijken

Joris Joppe | 21 januari 2021
WHOA vereist een goede boekhouding en vooruit kijken

Iedereen heeft wel een voorspelling over de ontwikkelingen in het aantal faillissementen. Daar gaan we ons niet aan wagen. Maar het kan niet anders dat veel ondernemers het zwaar hebben.

Uiteraard houden we natuurlijk wel in de gaten wat er zoal gebeurt op het vlak van faillissementen. Bijvoorbeeld de recente inwerkingtreding van de WHOA die ondernemers tijdelijke bescherming biedt tegen faillissementsaanvragen en even lucht geeft om schulden te reorganiseren.

Een van de eerste uitspraken onder de WHOA was vorige week. In het kort: Een ondernemer die al een paar jaar verlies maakte, waarbij ook al beslag was gelegd door crediteuren. Hij krijgt twee maanden de tijd om een andere financier te vinden en afspraken te maken met crediteuren. Gedurende die tijd wordt het beslag opgeheven.

Alhoewel de gang naar de rechter vast door een advocaat is begeleid, heeft de accountant of het administratiekantoor in dit proces ongetwijfeld een cruciale rol gespeeld. De volgende elementen liggen voor de hand:

  • Een actuele administratie met goed zicht op de schulden per crediteur. Standaard service zou je zeggen, maar eens per kwartaal is in dit geval niet tijdig genoeg. Al was het alleen maar omdat een door de rechtbank benoemde onpartijdige en onafhankelijke herstructureringsdeskundige toegang mag vragen tot de administratie.
  • Het inzicht dat dit in de kern een gezonde onderneming was. Alhoewel de uitspraak dit niet duidelijk maakt, lijkt het erop dat dit wel in de beoordeling mee wordt genomen.
  • Een plan waaruit blijkt dat als de schulden worden gereorganiseerd, sprake is van een levensvatbare onderneming. Een prognose dus.
  • Mogelijk heeft de adviseur ook wel een rol gespeeld bij het vinden van nieuwe financiers. Dat vertelt het verhaal niet.

Kortom, de rol van een adviseur die bovenop de situatie zit en die met de ondernemer samen vooruit kijkt, is cruciaal in deze tijd. En alhoewel het aantal faillissementen erg laag is op dit moment, gaan we dit soort situaties vast vaker zien. Alle reden dus om je goed voor te bereiden. Wellicht door één van onze webinars over prognoses in Visionplanner terug te kijken….

Kennismakingswebinar Visionplanner Prognose

Verdiepingswebinar Visionplanner Prognose

Bekijk opname kennismakingswebinar Bekijk opname verdiepingswebinar