<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Voorkom onderbezetting: zo hou je goeie mensen vast

Visionplanner | 22 juni 2022

Het wordt voor accountantskantoren steeds lastiger om goede mensen te vinden. Niet alleen is het aanbod gering, ook wordt er vandaag de dag een andere skill set gevraagd van accountants en andere financiële professionals. Waar je voorheen vooral cijfermatig sterk moest zijn, spelen nu sociale vaardigheden een belangrijke rol. In dit blog kijken we naar trends, uitdagingen én oplossingen.

Trends op de arbeidsmarkt

Dagelijks lezen we over de krapte op de arbeidsmarkt. Ook bij accountants- en administratiekantoren. De grote vraag en het geringe aanbod zorgen ervoor dat er meer te kiezen valt voor werknemers. En dat werkgevers zich moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit. Lef en creativiteit zijn nodig om mensen te vinden en te binden. Een gratis scooter of zelfs een appartement bij een nieuwe baan: niets lijkt te gek. Hoe ga jij hier als kantooreigenaar of als HR-manager bij een accountantskantoor mee om?

Nieuwe generatie

Een nieuwe, jonge generatie finance professionals betreedt de arbeidsmarkt. Digital natives, voor wie zaken als datagedreven werken en robotisering van de accountancy gesneden koek zijn. Hoe trek je de aandacht van deze groep als werkgever? En hoe zorg je dat je goede mensen aan boord houdt? Empowerment blijkt hierin een cruciaal begrip. Wat betekent dat precies en hoe pas je het in jouw kantoor toe?

Empowerment gaat onder andere over meer zelfbeschikking en zingeving in het werk. Wat kun je daarmee als accountant? Een voorbeeld is om je mensen zelf te laten kiezen voor welke klanten of aan welke projecten ze het liefste werken. Bekijk eens of jouw bestaande werkafspraken en -structuren nog wel passen bij de nieuwe generatie werknemers.

Diverse teams, verschillende mensen

Werk je bij een wat groter bedrijf, dan krijg je automatisch te maken met een mix van karakters. Elk mens is anders en binnen de dynamiek van een team speelt ieder een andere rol. Soms bewust, vaak onbewust. Je kent de types wel: de criticus, de verbinder, de clown. Als eigenaar of (HR) manager is het cruciaal om deze types te herkennen en ervoor te zorgen dat er een goede balans in je teams ontstaat.

Communicatie en motivatie zijn daarin heel belangrijk. Je kunt dat op veel verschillende manieren invullen. Jongere mensen hebben een korte aandachtsspanne en hebben liever elke ochtend een snelle stand up dan maandelijks een lange personeelsbijeenkomst. 

Zo zet je mensen in hun kracht

Ok, het is een wat uitgekauwd begrip en misschien klinkt het soft. Maar er zit wel een kern van waarheid in de kracht die hier wordt bedoeld. Je ervaart het zelf ook vast wel, als je met een goeie energie aan een opdracht werkt die je oprechte interesse heeft, waar je nog iets van kunt leren en waarvoor je waardering krijgt.

Hoe zet jij de juiste mensen op de juiste plek, zodat iedereen optimaal presteert? Hoe creëer je een sfeer waarin mensen elkaar versterken in plaats van elkaar afbranden?

Samen multidisciplinair werken

Aan de behoefte bij jongere werknemers aan autonoom werken en aan afwisseling kun je tegemoetkomen door multidisciplinair te werken. Het helpt je om je rol als strategisch financieel adviseur op te pakken. Steeds meer accountantstaken worden immers geautomatiseerd en jouw klanten hebben behoefte aan iemand die op een ondernemende manier met ze meedenkt.

Als je traditionele patronen doorbreekt en mensen uitdaagt verder te kijken dan hun eigen discipline, ontstaan er mooie samenwerkingen. Een multidisciplinair team bestaat uit mensen die elk gespecialiseerd zijn in een bepaald vakgebied. Zij werken samen aan een opdracht of project. Daarbij is de kennis van verschillende vakgebieden essentieel om de opdracht succesvol af te ronden. In plaats van een hiërarchische cultuur werk je binnen een multidisciplinair team met wisselende verantwoordelijkheden. Vakspecialisten uit alle lagen van het accountants- en administratiekantoor zorgen voor een 360 graden beeld op een vraagstuk of een bepaalde ontwikkeling. Kenmerkend voor deze manier van werken zijn: openstaan voor nieuwe ideeën, actief vragen stellen om een dialoog op gang te brengen, interesse tonen en nieuwsgierig zijn. Werken met multidisciplinaire teams geeft jouw accountantskantoor een strategisch voordeel op de concurrentie, omdat je sneller tot slimmere oplossingen komt.

Door multidisciplinair te werken leren mensen elkaars rollen en expertise kennen, waardoor ze makkelijker werkzaamheden van elkaar kunnen overnemen. Dat maakt je flexibeler met personeelsplanning. 

Hoe ga jij empoweren?

Hopelijk heb je een beetje inspiratie gekregen om jouw mensen langer bij je te laten werken, en om makkelijker nieuwe mensen binnen te halen. Zet je mensen in hun kracht. Werk in multidisciplinaire teams. Zorg dat je maximaal digitaal bent, zodat handmatig werk tot een minimum beperkt is en er meer tijd is voor klantcontact en groei van je medewerkers. Laat je mensen zoveel mogelijk autonoom werken. En wees creatief in het werven van nieuwe mensen. Bij elkaar opgeteld maak je daarmee zeker een verschil in deze krappe arbeidsmarkt.

Meer lezen? Download ons e-book

De juiste medewerkers vinden en behouden, hoe doe je dat? In ons e-book lees je alles over hoe je als accountants- of administratiekantoor de juiste medewerkers aantrekt. Met een praktische checklist zodat je meteen aan de slag kunt. 

Download e-book