<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Kijk verder dan de accountancysector als je nieuwe mensen zoekt

Visionplanner | 29 juni 2022

De krapte op de arbeidsmarkt in combinatie met een veranderende klantvraag, daagt eigenaren en partners van accountants- en administratiekantoren uit om andere oplossingen te zoeken bij het werven van nieuwe medewerkers. In dit blog lees je hoe je dankzij de inzet van andere werknemers dan accountants zowel je klanten als je eigen kantoor laat groeien.

Accountant wordt strategisch adviseur

Mede door de steeds verder doorgevoerde digitalisering van de accountancy, ontwikkelt de accountant zich steeds meer tot strategisch bedrijfsadviseur. Automatisering van administraties heeft immers twee voordelen: er blijft meer tijd over omdat er minder handmatig werk hoeft te worden verricht, en er is een beter inzicht in de prestaties en kansen voor ondernemingen en organisaties. 

Met name dat laatste gegeven creëert een vraag bij klanten van accountantskantoren. Ze ervaren de kracht van goede analyses en forecasts. Het helpt hen om helder voor ogen te krijgen wat de volgende stap moet zijn. Waar in de toekomst de kansen liggen en welk effect de huidige activiteiten hebben. 

Accountants ervaren het als een welkome afwisseling in hun dagelijks werk. Tegelijkertijd missen ze soms de ervaring en expertise om zich als volwaardig bedrijfsadviseur te kunnen opstellen. Kantoren zoeken daarom naar nieuwe manieren om aan de vraag van hun klant en de ontwikkelingen in de markt te kunnen voldoen. 

Team van accountant en bedrijfskundige

Steeds meer kantoren kiezen ervoor om naast fiscaal en financieel experts ook accountmanagers, relatiebeheerders of bedrijfskundigen aan te trekken. Die nieuwe collega’s focussen zich op de strategie en groei van de onderneming, waar de accountant zich richt op de cijfers. Gezamenlijk interpreteren ze de inzichten die gevonden worden uit alle data en dashboards. Dit team van finance en business professionals adviseert klanten in de breedte. 

Naast de digitalisering is het ook een trend dat werkzaamheden die traditioneel door accountants of assistent accountants worden verricht, nu door medewerkers zonder accountancy opleiding worden uitgevoerd. Die trend is mede het gevolg van de geringe instroom van nieuwe accountants vanuit de opleidingen. 

Grotere vijver

Het voordeel van het werken met niet-accountants, is dat dit type medewerker minder schaars is. De vraag is natuurlijk wel hoe je deze zij-instromers vindt en aan je bindt.

Veel zij-instromers komen de accountancy binnen vanuit de opleiding bedrijfseconomie of bedrijfskunde. Sommigen hebben al een aantal jaren werkervaring buiten de accountancy en brengen die ervaring mee in het kantoor. Dit kan zeer waardevol zijn. Natuurlijk missen deze instromers vaak de basiskennis, maar gemotiveerd als ze zijn, blijken ze vrijwel altijd in staat om dit tekort vlot en vaak door middel van zelfstudie weg te werken.

Aantrekkelijke cultuur

Als het lastig is om nieuwe mensen te vinden, baat het ook om eens naar je organisatiecultuur te kijken. Met name de jongere generaties beoordelen een werkgever ook op hun waarden. Hoe is de cultuur, de vibe, het werkplezier? Heb je een hiërarchische structuur, of is iedereen gelijk? Hoe duurzaam werk je? Kom je meteen in contact met klanten? Allemaal zaken die meespelen voor je toekomstige werknemers.

Social media

Een ‘one size fits all’ benadering werkt niet meer op de arbeidsmarkt van vandaag. Wat nog wel kansrijk is, is om kandidaten via hun social media profiel aan te spreken op persoonlijke voorkeuren. Waar werken ze nu? Wat vinden ze belangrijk? Kun je hen klanten bieden die aansluiten op hun persoonlijke voorkeuren? Met zo’n benadering val je op en heb je een streepje voor.

Hoe pak jij het aan?

Niet-accountants die het werk van accountants doen. Bedrijfskundigen die samen optrekken met accountants. Potentiële werknemers persoonlijk benaderen. Pas jij deze oplossingen al toe, of heb je wellicht een andere manier gevonden om met de uitdagingen in de markt om te gaan?

Meer lezen? Download ons e-book

De juiste medewerkers vinden en behouden, hoe doe je dat? In ons e-book lees je alles over hoe je als accountants- of administratiekantoor de juiste medewerkers aantrekt. Met een praktische checklist zodat je meteen aan de slag kunt. 

Download e-book