<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Stappenplan voor het vergroten van digitale veiligheid binnen je kantoor

Tom Modderkolk | 31 oktober 2023
Vergroot de digitale veiligheid binnen je kantoor

Digitale veiligheid houdt Nederland bezig. Dat blijkt uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2023. Hoewel het aantal cyberaanvallen in 2022 is gedaald, is dreiging altijd dichtbij. Er waren 13.949 incidenten, waarbij de piekdrukte lag aan het einde van dat jaar. Toch zijn er maar weinig bedrijven die vanwege de angst voor imagoschade aangifte doen als ze gehackt zijn. 

Dit alles maakt één ding duidelijk: een sterk veiligheidsbeleid is essentieel. Voor alle organisaties. In deze blog geven we handvatten. Zo kun je jouw kantoor beschermen tegen digitale dreigingen.

Wat is een digitale veiligheidscultuur?

Een digitale veiligheidscultuur is een omgeving waarin medewerkers bewust zijn van de risico's van cybercriminaliteit en ernaar handelen om deze te voorkomen. Deze cultuur wordt gekenmerkt door de volgende elementen:

  • Een duidelijke visie en strategie op cyberbeveiliging
  • Toegang tot informatie en training over cyberbeveiliging
  • Een omgeving waarin medewerkers zich veilig voelen om vragen te stellen en meldingen te doen
  • Een cultuur van accountability

Waarom is een digitale veiligheidscultuur belangrijk voor accountants en administratiekantoren?

Accountants en administratiekantoren verwerken vertrouwelijke gegevens van klanten, zoals financiële informatie en persoonsgegevens. Cyberaanvallen op deze gegevens kunnen leiden tot financiële schade, reputatieschade en zelfs strafrechtelijke vervolging.

Hoe zet je een digitale veiligheidscultuur op?

Het opzetten van een digitale veiligheidscultuur is een proces dat tijd en aandacht vergt. De volgende stappen kunnen helpen om dit proces te starten:

  1. Creëer draagvlak voor cyberbeveiliging
    Het is belangrijk dat het management van je kantoor overtuigd is van de noodzaak tot cyberbeveiliging. Dit kan door het aanstellen van een data protection manager en het opstellen van een duidelijke visie en strategie op cyberbeveiliging.
  2. Evalueer de huidige situatie
    Voordat je een plan voor het verbeteren van de digitale veiligheidscultuur kunt opstellen, is het belangrijk om de huidige situatie te evalueren. Dit kan met een gap-analyse.
  3. Stel doelen en KPI's
    Zodra je de huidige situatie hebt geëvalueerd, kun je doelen en KPI's stellen voor het verbeteren van de digitale veiligheidscultuur. Deze doelen moeten SMART zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant en Tijdgebonden.
  4. Implementeer maatregelen
    Er zijn veel verschillende maatregelen die je kunt nemen om de digitale veiligheidscultuur te verbeteren. Deze maatregelen kunnen worden onderverdeeld in technische en organisatorische maatregelen.
  5. Communicatie en training
    Een belangrijke pijler van de digitale veiligheidscultuur is communicatie en training. Medewerkers moeten op de hoogte zijn van de risico's van cybercriminaliteit en hoe ze deze kunnen voorkomen.

Specifieke maatregelen voor accountants en administratiekantoren

Naast de algemene maatregelen voor het verbeteren van de digitale veiligheidscultuur, zijn er ook een aantal specifieke maatregelen die relevant zijn voor accountants en administratiekantoren. Deze maatregelen zijn gericht op het beschermen van de vertrouwelijke gegevens van klanten.

  • Toegangscontrole
    Zorg ervoor dat alleen bevoegde medewerkers toegang hebben tot vertrouwelijke gegevens. Dit kan worden gedaan door middel van gebruikersnaam- en wachtwoordbeheer, multi-factor authenticatie en andere toegangscontrolemaatregelen.
  • Databack-up en -herstel
    Zorg ervoor dat je een back-up hebt van alle vertrouwelijke gegevens. Dit zal je in staat stellen om gegevens te herstellen in geval van een cyberaanval.
  • Beveiliging van software en hardware
    Installeer de nieuwste beveiligingsupdates voor software en hardware. Dit helpt om kwetsbaarheden te patchen die door cybercriminelen kunnen worden misbruikt.
  • Awareness en training
    Zorg ervoor dat medewerkers op de hoogte zijn van de risico's van cybercriminaliteit en hoe ze deze kunnen voorkomen. Dit kan worden gedaan door middel van trainingen, workshops en andere communicatiemiddelen.

Conclusie

Een digitale veiligheidscultuur is essentieel voor accountants en administratiekantoren om zich te beschermen tegen cyberaanvallen. Door de hierboven beschreven stappen te volgen, kun je een sterke digitale veiligheidscultuur opbouwen die je helpt om je bedrijf te beschermen.