<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Tijd om vooruit te kijken...

Joris Joppe | 17 december 2020

Het jaar ligt bijna achter ons en dat is maar goed ook. 2020 zal voor weinigen als een topjaar de boeken in gaan. Eerder een jaar van crisis. Dat zal ongetwijfeld tot uitdrukking komen in veel jaarrekeningen die de komende maanden gemaakt gaan worden. Die jaarrekening bespreken krijgt dan toch wel iets van crisiscommunicatie. Maar dan achteraf. 

Nou begreep ik van een eindeloos lang radio-interview, dat bij crisiscommunicatie een “wenkend perspectief” hoort. Zoiets van: het was een drama maar het wordt beter. En natuurlijk kunnen we hoopvol verwijzen naar een vaccin, maar dat brengt geen brood op de plank. Dan spreekt een inkijkje in de financiële verwachtingen waarschijnlijk meer tot de verbeelding. 

De gevolgen van crisis spreken vast duidelijk uit de jaarrekening. Maar hoe je daar als ondernemer (hopelijk) weer uit gaat komen, is een heel ander verhaal. Dat vraagt ondernemerschap en doorzettingsvermogen. Daarvoor zijn geen gemakkelijke oplossingen. Ook niet voor de adviseur. Dat vraagt financiële creativiteit en waakzaamheid. Maar misschien nog wel meer moed. En empathie. Want sommige ondernemers zullen er helemaal doorheen zitten. Of misschien wel overwegen om de handdoek in de ring te gooien. 

Welke keuze ook gemaakt wordt, inzicht in actuele cijfers en verwachtingen voor liquiditeit zijn cruciaal. Zeker als NOW voorschotten en afrekeningen, uitgestelde huur en belastingen de normale kasstromen verstoren. Onze prognose module kan je hierbij ondersteunen. 

Gelukkig zijn er ook ondernemers die ondanks alles een goed jaar, of soms wel hun beste jaar, hebben gehad. Ook daar is voldoende reden om vooruit te kijken. Houdt die groei aan? Is investeren verstandig? Flexibele schil of vast personeel? Een goede prognose kan helpen om dit soort keuzes te ondersteunen. 

Om welke reden je ook met prognoses aan de slag gaat, we helpen je graag op weg met deze checklist. Of bekijk het webinar terug waarin we je uitgebreid laten zien hoe je met Visionplanner eenvoudig prognoses kunt opstellen. 

Bekijk het webinar