<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Presenteer je jaarrekening, middels een dashboard

Visionplanner | 17 maart 2022

De meeste traditionele jaarrekeningen of generieke balansen zijn ook taaie kost voor ondernemers. Boekhoudkundig jargon wordt niet altijd begrepen waardoor je het risico loopt dat een groot deel van de informatie die jij wil overbrengen, verloren gaat. Des te meer reden om cijfers te presenteren in de ‘taal van de ondernemer’. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een interactief dashboard. 

Een jaarrekening visueel maken door middel van een dashboard. Klinkt goed, maar waarom zou je hier extra werk van maken? Wij geven je 7 redenen waarom!

1. Je bent onderscheidend

Een dashboard is visueel aantrekkelijk en verfrissend. Door een dashboard te gebruiken bij het bespreken van de jaarrekening kun jij je onderscheiden ten opzichte van andere kantoren. Dat is nodig ook. De jaarrekening zelf wordt meer en meer een gestandaardiseerd product.

2. Ruimte voor aanvullende informatie

De jaarrekening moet volgens een vast format gepresenteerd worden om te voldoen aan wet- en regelgeving. Voor een dashboard geldt deze eis niet. Dat betekent dat je extra informatie kunt toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een ouderdomsanalyse van debiteuren. Je kunt eventueel zelfs niet-financiële informatie toevoegen aan het dashboard als dat zinvol is voor de bespreking van de jaarcijfers.

3. Visuele weergave van cijfers

Het goed kunnen lezen en interpreteren van een jaarrekening is niet voor iedere ondernemer weggelegd. Meestal zijn ze na de fiscale positie al afgehaakt. Door de belangrijkste informatie uit de jaarrekening aan de ondernemer te presenteren in een dashboard kun je de jaarrekening begrijpbaar maken. Je kunt bijvoorbeeld de bedrijfskosten uitlichten en deze presenteren in een taartdiagram. De ondernemer ziet dan in één oogopslag waar het meeste geld aan uitgegeven wordt. Wist je dat je ook een jaarrekening dashboard van Visionplanner kunt gebruiken voor jaarrekeningen die zijn gemaakt in Infine, CaseWare en Audition?

4. Inzoomen op de kosten

Een dashboard is rechtstreeks gekoppeld aan de boekhouding. Het grote voordeel daarvan is dat je tijdens de jaarrekening bespreking direct kunt doorklikken naar de boekhouding. Zijn de huisvestingskosten een stuk hoger dan vorig jaar? Best kans dat de ondernemer niet direct daarvoor een verklaring heeft. Laat hem de facturen zien van een dakreparatie in januari en er gaat wellicht een lampje branden.

5. Leg direct bevindingen vast

Als je de jaarrekening bespreekt met een dashboard zit je ook wel erg dichtbij het samensteldossier. Je hebt inzicht in de bespreekpunten en je kunt die eventueel gelijk afwerken. De bevindingen leg je ook vast in het dashboard, zodat de ondernemer zelf ook nog eens rustig terug kan lezen wat er besproken is. Super handig en efficiënt.

6. Digitaal samenwerken

Voor veel ondernemers, maar ook voor veel medewerkers van accountants- en administratiekantoren geldt dat de transitie naar digitaal (samen)werken niet zonder slag of stoot gaat. Niet iedereen is overtuigd van de meerwaarde. Door de jaarrekening te bespreken aan de hand van een dashboard kan iedereen wennen aan de digitale presentatie van jaarcijfers. Zorg ervoor dat de informatie herkenbaar blijft en makkelijk te herleiden is naar de jaarrekening. Dat biedt houvast. En natuurlijk - minder papier. Want hoe vaak is het niet voorgekomen dat je de PDF jaarrekening 3 keer hebt uitgeprint voor de bespreking om te concluderen dat er toch nog iets moest worden gewijzigd?

7. 365 dagen per jaar inzicht

De stap van een jaarrekening dashboard naar een periodieke managementrapportage in een dashboard is een stuk kleiner dan van een papieren jaarrekening. Vaak als ondernemers eenmaal de voordelen van een dashboard hebben ervaren zien ze de meerwaarde. Als een ondernemer enthousiast is, biedt hem dan vaker een dashboard aan, zodat je elk kwartaal een goed gesprek kunt hebben.

Bekijk Visionplanner Tussentijds

Benieuwd naar de dashboards in Visionplanner? Bekijk de korte introductievideo door op onderstaande button te klikken.

 

De ondernemer succesvol maken met tussentijdse cijfers? (video)