<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Outsourcing voor accountants- en administratiekantoren

Martin de Vries | 8 september 2021

Om outsourcing een trend te noemen gaat wat ver. De grote multinationals hebben natuurlijk al decennialang belangrijke ondersteunende processen geoutsourcet naar shared service centra in andere landen. En vaak ook naar andere gespecialiseerde partijen. Een ontwikkeling die ook aan de grote accountantskantoren niet voorbij is gegaan. Van het opleuken van powerpoint presentaties tot aan het uitvoeren van onderdelen van de jaarrekeningcontrole, het kan allemaal belegd worden bij externe partijen.

Outsourcing wordt traditioneel toch wel geassocieerd met groot en internationaal en soms ook wel lage lonen. Dat was wellicht zo, maar tijden zijn veranderd. Ook in eigen land en voor kleine kantoren is outsourcing tegenwoordig een reële optie. Wij zijn daarom benieuwd naar in hoeverre accountants- en administratiekantoren al werkzaamheden outsourcen. We zouden het interessant vinden als je onze survey over outsourcing zou willen invullen (duurt maar 2 minuten!). Uiteraard zullen we de uitkomsten van de survey in een volgend blog met je delen.

Redenen voor outsourcing

Er zijn een aantal redenen waarom je als kantoor werkzaamheden zou willen outsourcen. We hebben er hieronder zes voor je opgesomd welke je mogelijk helpen bij het bepalen van de doelstelling.

1. Capaciteit
Het is in de accountancybranche moeilijk om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden. Outsourcing zou het personeelstekort kunnen opvangen.

2. Flexibiliteit

Een deelaspect van capaciteit is flexibiliteit: hoe ga je om met het seizoenspatroon en hoe kom je de drukke periode door en hou je dezelfde mensen bezig in het rustige seizoen.

3. Expertise

Kan je als kantoor zelf de expertise hebben en bijhouden of kan je het beter uitbesteden?

4. Automatisering

Automatisering in de accountancy biedt veel efficiency, maar je moet nog wel steeds de applicaties managen. En hoe beter je dit doet, hoe efficiënter het proces. Weten aan welke knoppen je kunt draaien vraagt tijd en expertise. Een outsourcing partij heeft die soms wel omdat ze alleen maar met de betreffende applicatie werken en ze de capaciteit hebben om deze optimaal in te richten.

5. Kostenbesparing

Meer efficiency of lagere salariskosten zouden kunnen leiden tot lagere kosten voor jouw kantoor. Soms zit dat voordeel ook in lagere softwarekosten door de schaalgrootte.

6. Kwaliteit

De relatie tussen kosten en kwaliteit is niet altijd duidelijk. Als processen goed georganiseerd zijn, kunnen lagere kosten gepaard gaan met hogere kwaliteit. Bij kleinere kantoren is kwaliteit van de primaire processen soms afhankelijk van degenen die ook druk zijn met het bedienen van cliënten. En dan gaan cliënten soms wel eens voor.

Whitepaper over outsourcing voor kantoren

We hebben een whitepaper voor je samengesteld waarin we dieper ingaan op het thema 'outsourcing voor kantoren'. We gaan daar onder andere verder in op de redenen om werk te outsourcen, benoemen we een aantal valkuilen bij het uitbesteden van werkzaamheden en geven we tot slot een aantal voorbeelden van partijen aan wie Nederlandse kantoren (een deel van) de werkzaamheden hebben uitbesteed.

Download whitepaper

Podcast over outsourcing

Arjan en Joris hebben het in de 25e aflevering van de Visionplanner Podcast over outsourcing. Als gast hebben ze daarom Sjoerd Heijmans, bekend van Ibeo en nu ook Becky. Becky biedt een dienst aan voor outsourcing van accountancywerkzaamheden.
In deze aflevering hebben ze het over de ontwikkelingen op het gebied van outsourcing van accountancywerkzaamheden en bespreken ze de actualiteiten in de accountancybranche.

Beluister de podcast via je favoriete podcast app of via onderstaande player.