<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Ontwikkelingen in de accountancymarkt

Joris Joppe | 1 augustus 2019
Linkedin afbeelding blog doede

De wereld verandert en zo ook de accountancymarkt. Elk jaar zien we weer een aantal nieuwe trends en ontwikkelingen. De afgelopen tijd zie ik bij de kantoren om me heen grofweg drie ontwikkelingen:

  1. Op zoek naar contactmomenten
  2. De juiste mensen vinden
  3. De strijd om data

Ik besloot deze drie ontwikkelingen voor je op te schrijven en je er meer over te vertellen.

Op zoek naar contactmomenten

Vroeger werden transacties geboekt op basis van papieren facturen. De klant kwam deze elke maand of elk kwartaal langsbrengen. Dit was gelijk een goede gelegenheid voor de klant en accountant om elkaar even face to face te spreken. De accountant verkreeg zo regelmatig informatie op wat er speelde bij zijn klant en kon hier weer op inhaken met tips en adviezen.

Tegenwoordig werken we (gelukkig) niet meer met papieren facturen. Transacties worden op basis van digitale datastromen verwerkt en daarvoor is geen persoonlijk contact meer nodig. Jammer, want het is zeker wel van belang dat je je klanten op regelmatige basis spreekt! Ik zeg altijd: als je vergeet je gezicht te laten zien bij je klant, vergeet hij misschien ook wel een keer de rekening te betalen.

Software kun je gebruiken om toch die contactmomenten met je klant te behouden. Uit de software kun je namelijk interessante informatie halen voor je klant (we hebben hier een handig whitepaper over geschreven!). Het maakt niet uit welke software je gebruikt. Elk kantoor kan dezelfde tools aanschaffen dus daar ga je het verschil niet mee maken. Het gaat erom hoe je de informatie met de tools vertaalt naar interessante inzichten voor je klant en hoe je die inzichten communiceert met hem. Analyseer bijvoorbeeld de ontwikkelingen die gaande zijn en laat je klant weten waar hij actief op in kan spelen.

De juiste mensen vinden

Eerder zochten veel kantoren assistent accountants. Deze mensen werden intern opgeleid. Het idee erachter? Een werknemer die vijftien meter kan boekhouden in een uur en die doorgroeit in je organisatie. Tegenwoordig zie je dat kantoren op zoek zijn naar andere kwaliteiten bij hun medewerkers, zodat ze ander soort gesprekken kunnen voeren met hun klanten. Alleen ‘uw btw-aangifte klopt, meneer de Jong’ is niet meer voldoende. Kantoren willen hun klanten proactief benaderen met tips en adviezen. Hiervoor zoeken ze meer mensen met een achtergrond in de bedrijfskunde, IT, filosofie enzovoorts. Wat HR betreft staan bij veel kantoren de volgende twee zaken hoog op de agenda:

  1. Hoe vinden we personeel in de huidige arbeidsmarkt?
  2. Hoe selecteren we het juiste profiel?

De strijd om data

Accountants weten alles van hun klanten. Zij zijn echter niet meer de enigen die deze informatie bezitten. Veelgebruikte online systemen maken het makkelijker om eerder data te delen. Het kan dus maar zo zijn dat andere partijen ook die informatiepositie hebben. Denk maar eens aan banken. Zij positioneren zich afgelopen jaren met diverse apps voor de administratie van ondernemers. Het idee hierachter is dat de banken op deze manier meer inzicht krijgen in de situatie van de ondernemers en hen vervolgens passende aanbiedingen kunnen doen. Voor accountants is het de vraag wat voor impact dit heeft op de toekomst. En hoe ga je om met de informatie die de klant je verstrekt? Hoe zorg je ervoor dat je de interessantse dienstverlener blijft voor jouw klant?

Kortom: interessante ontwikkelingen waar we de komende tijd vast nog meer over gaan horen! Ik ben benieuwd: spelen deze onderwerpen ook bij jouw kantoor? En hoe gaan jullie hiermee om? Laat je reactie hieronder achter!