<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

9 Tips voor klantenbinding in de accountancy

Joris Joppe | 5 augustus 2019
Linkedin afbeelding blog doede

Als accountant is het soms moeilijk om je te weren tegen de concurrentie. Het aantal leden van de NBA is de afgelopen jaren gegroeid, zowel lokale als grote kantoren vissen in dezelfde vijver. De concurrentiestrijd wordt heviger. Veel kantoren focussen zich op het scoren van nieuwe klanten, waardoor ze de grip op hun organisatie verliezen.

Want het binnenhalen van nieuwe klanten kost veel geld, tijd en energie. Je scoort nieuwe klanten, maar loopt het gevaar dat aan de andere kant bestaande klanten naar jouw concurrenten toegaan.

Waarom gaan klanten weg bij hun accountant?

Het is niet vanzelfsprekend dat jouw klant bij jou blijft. Loyaliteit moet je verdienen. Dat gaat verder dan het elk jaar aanleveren van de juiste stukken.
Kortom, de klantbinding bepaalt of zij loyaal blijven aan jouw kantoor. Hoe meer je investeert in de relatie met jouw huidige klant, hoe beter jij hem/haar leert kennen. Zo kan je jouw klant gericht helpen en is de kans kleiner dat hij weggaat.

Nieuwe klanten zonder enige moeite

Er is nog een goede reden om je te focussen op klantbinding. Tevreden en loyale klanten dragen nieuwe klanten aan. Zonder dat jij daar enige moeite voor hoeft te doen. Dat klinkt toch als muziek in je oren? Daarom is het goed om je te verdiepen in klantbinding.

9 tips om klanten te binden in de accountancy

1. Richt je op de juiste doelgroep

Denk niet: ‘hoe meer klanten, hoe beter’. Om klanten te behouden, dien je te zorgen dat je de juiste klanten aantrekt. Als klanten niet bij jou passen of als jij niet bij de klant past, zullen zij nooit 100% tevreden worden. Je kunt namelijk niet aan hun verwachtingen voldoen. Althans niet als je trouw wilt zijn aan je eigen normen en waarden. Wees eerlijk naar jezelf en naar de klant. 

2. Weet wie je klanten zijn

Dat je weet wie jouw doelgroep is, zegt nog niet dat je precies weet wíe jouw specifieke klant is. Het is van essentieel belang om je echt te verdiepen in jouw klanten. Wat houdt hen bezig? Waar worstelen ze mee? Pas als je goed in kaart hebt wie jouw klant is, kun je hen ook goed helpen. Dit geldt ook voor de branche waarin jouw klant actief is. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen, zodat je kunt inspelen op de behoeftes van jouw klant.

3. Doe het samen!

Een slechte samenwerking onderling zorgt ervoor dat klanten de dupe worden. Een belangrijk onderdeel van klantenbinding is een consistente benadering. Niet alleen van jou, maar ook van jouw collega’s. Het onderhouden van relaties doe je samen, houd elkaar op de hoogte en zorg dat iedereen op één lijn zit. Dan wordt het veel gemakkelijker om de klant een persoonlijke, unieke en onvergetelijke ervaring te geven.

 

4. Luister naar je klant

Jouw klanten zijn de spiegel van jouw kantoor. Als je wilt werken aan de relatie met je huidige en toekomstige klanten, zul je in die spiegel moeten kijken en je open moeten stellen voor feedback. Wat vinden ze eigenlijk van jou? Wat verwachten ze van jou? Luister en verbeter!

5. Stel de juiste verwachtingen en kom ze na

Verwachtingen die je kunt overtreffen geven een boost aan de relatie. Verwachtingen of beloftes die je niet na kunt komen, beschadigen de relatie. Stel realistische verwachtingen, of juist iets lager, zodat je ze altijd kunt nakomen of overtreffen.

6. Maak het persoonlijk

Persoonlijke benadering en aandacht is essentieel. Het geeft jouw klant niet alleen een één op één ervaring. Je laat zien dat je daadwerkelijk de tijd neemt om hen te leren kennen en je te verdiepen in hun problemen / doelen. Je laat zien hoe jouw kantoor en jouw service hen persoonlijk verder kan helpen. Niemand wil behandeld worden als dertien in een dozijn, we willen gehoord en gezien worden. Pak een keer de telefoon in plaats van dat je een mail verstuurt. Automatisering helpt ons om een stuk efficiënter te werken, maar blijf die persoonlijke communicatie vasthouden.

7. Word geen verkoper, maar een kennisleider en adviseur

Wees meer dan alleen een accountant. Laat klanten zien dat je weet waar je het over hebt, help hen met de problemen waar jij een oplossing voor biedt. Kortom: wordt een expert in jouw vakgebied. Deel jouw kennis en probeer echt met je klant samen te werken, zodat je hen kunt helpen met goede zakelijke beslissingen te nemen. Zo til je jouw klant naar een hoger niveau, bied je waarde en onderscheid je je van je concurrenten.

8. Werk met de juiste technologie

Met de juiste technologie heb je kennis. En kennis geeft je de mogelijkheid om jouw klant van goed advies te voorzien. Met tussentijdse rapportages kan je de klant helpen om op elk moment de juiste beslissingen te nemen. Hiermee wordt je een echte partner van jouw klant.

 

9. Wees proactief

Zorg dat je problemen analyseert en los ze op voordat je klanten er last van krijgen. Maar dat houdt ook in dat je je klant af en toe in de watten moet leggen, zonder dat ze dat verwachten. Dat kan bijvoorbeeld met een bedankbriefje of stuur eens een kaartje.

Deze tips zullen je helpen om te werken aan de relatie met jouw klant.

Wil je meer tips ontvangen? We hebben een whitepaper met vijf praktijktips om meer omzet te halen en je processen efficiënter in te richten.