<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Hoe een liquiditeitsprognose ondernemers helpt bij hun cashflow

Visionplanner | 17 juli 2023
Liquiditeitsprognose helpt ondernemers bij hun cashflow

Het maken van een liquiditeitsprognose is cruciaal voor ondernemers omdat het hen inzicht geeft in de toekomstige cashflow van hun bedrijf. Hierdoor kunnen ze tijdig ingrijpen en mogelijke risico's beheersen. Dit geldt in goede en slechte tijden, zoals Dewi Vermeulen (Visma | yuki), Doede de Jong (Visionplanner) en Dennis van Schelt (Nomilk2day) benadrukken.

Als ondernemer weet je dat de praktijk vaak gecompliceerder is dan de theorie. Je hebt alle financiële gegevens verzameld, kosten geanalyseerd en omzet voorspeld. Ondertussen investeer je flink om groei te stimuleren. Maar wat als die investeringen niet het gewenste rendement opleveren en je te maken krijgt met een tekort aan liquide middelen?

Dit is een scenario waar veel ondernemers 's nachts wakker van liggen. Een incidenteel tekort is nog wel overbrugbaar, maar een structureel probleem kan de continuïteit van je bedrijf in gevaar brengen. Het is daarom essentieel om grip te houden op je toekomstige liquiditeit. Vooral bij snelle groei, seizoensinvloeden, grote investeringen of moeilijke tijden kan een liquiditeitsprognose helpen. Het geeft je inzicht in de toekomstige cashflow van je bedrijf, zodat je tijdig kunt bijsturen indien nodig.

Een onmisbaar instrument voor elke ondernemer

Een liquiditeitsprognose is een model waarmee je de verwachte kaspositie voor de komende periode kunt voorspellen. Het is gebaseerd op actuele financiële gegevens en recente inzichten over de toekomst. Voorheen werd dit meestal maandelijks of wekelijks gepresenteerd, maar tegenwoordig kan het ook in real-time. Een liquiditeitsprognose geeft inzicht in de financiële ruimte die je hebt om de groei van je bedrijf te managen.
Doede Jong van Visionplanner benadrukt dat het belangrijk is dat elke ondernemer zich hiermee bezighoudt: "Te vaak kijken ondernemers pas naar een liquiditeitsprognose als er problemen ontstaan of als het krap wordt. Maar het zou bij elke ondernemer, groot of klein, moeten passen om met de toekomst bezig te zijn en dit concreet te maken. In plaats van hypothetisch te denken over de financiën van je bedrijf."

Bijsturen en risico's beheersen

Dennis van Schelt, manager Finance en Control bij Nomilk2day, ziet de liquiditeitsprognose als belangrijk instrument voor nauwkeurig financieel overzicht: "Ik zie het als een visueel overzicht om te kijken of je voldoende geld op je bankrekening hebt om lopende rekeningen te betalen in de nabije toekomst." De liquiditeitsprognose is gebaseerd op de meest actuele inzichten over je bedrijfsvoering, zoals omzet, kosten en investeringen. Ook de rente- en aflossingsverplichtingen bij de bank spelen een belangrijke rol. "Door goed te anticiperen, kun je bijsturen en mogelijke risico's tijdig managen", aldus Dennis. “Als ondernemer wil je niet plotseling met je rug tegen de muur komen te staan. Dit model geeft je een duidelijk beeld van de financiële situatie van je bedrijf.”

NM2D  310320215904 (1)

Dennis van Schelt | Nomilk2day

Een robuust boekhoudpakket als basis

Volgens Dennis begint het heldere beeld bij een solide boekhoudpakket: "Zonder nauwkeurige en realtime gegevens aan de voorkant is het onmogelijk om een goede prognose te maken aan de achterkant." Nomilk2day heeft in het verleden alle administratie, inclusief liquiditeitsprognoses, uitbesteed. Maar enkele jaren geleden besloten ze om alles in-house te halen. Zo kwamen ze bij Visma | yuki terecht, het boekhoudplatform voor accountants en ondernemers.

Strakker grip op financiën

"Ik moest nog strakker grip houden op financiën en advies geven, samen met alle beschikbare cijfers", legt Dennis uit. "Als organisatie groei je vaak gepaard met meer kostensoorten. Een gebruiksvriendelijk boekhoudpakket dat gebruikmaakt van een cloud-systeem biedt inzicht in de financiële positie van een bedrijf om groei te managen. Het is dé manier om financieel overzicht te behouden voor elk bedrijf met een gestroomlijnd klantenbestand, ongeacht de grootte. Het beheer van je financiën blijft essentieel voor succes."

Dewi Vermeulen van Visma | yuki onderstreept dit: "Wij zijn ervan overtuigd dat boekhouden slimmer, eenvoudiger én leuker kan zijn. De boekhouding wordt vaak als verplichting gezien, terwijl het een bron van waardevolle inzichten is. Inzichten die daadwerkelijk iets zeggen over de groei van je bedrijf, investeringen die je overweegt of impact van specifieke projecten of afdelingen."

'De kwaliteit van data is essentieel.'

Dewi benadrukt dat Yuki klanten helpt om snel toegang te krijgen tot hun financiële gegevens. 'Als je jouw financiële data niet dagelijks of wekelijks beschikbaar hebt, is het moeilijk om direct bij te sturen. Dit is cruciaal aan de invoerkant, zodat je uiteindelijk kunt sturen op liquiditeit in de output. Daarom is datakwaliteit van levensbelang.'

Als alle data accuraat en compleet is in het boekhoudpakket, kan de software van Visionplanner deze gegevens verwerken tot een betrouwbare liquiditeitsprognose. Het principe "garbage in, garbage out' geldt hier echter,' aldus Doede. 'Het is zo belangrijk dat de kwaliteit van de ingevoerde data hoog is. Het vergelijken van scenario's biedt veel inzicht en ondersteunt bij het maken van de juiste keuzes, maar dan moeten die scenario's geen vervuilde data bevatten.

Dennis ervaart dagelijks de voordelen van zijn prognoses met Nomilk2day. 'We begonnen ooit met Excel', lacht hij. 'Het was toen heel eenvoudig: dit zijn onze debiteuren, dit zijn onze crediteuren, dit is wat we verwachten en dan betalen we vakantiegeld uit. Nu zie ik, terwijl we proberen onze groei te financieren, dat we niet zonder een duidelijke prognose kunnen. Vroeger waren we afhankelijk van papieren bankafschriften, maar nu kan ik 's avonds op mijn iPad alle financiële gegevens bekijken. Ik heb mijn cijfers snel op orde en kan verkoopfacturen snel verwerken. Zo heb ik direct 24/7 real-time inzicht in alle belangrijke financiële gegevens.'

Het is ook onmisbaar bij het managen van de verwachtingen van aandeelhouders. 'Soms moeten we grote bedragen voorfinancieren omdat we met variabele betalingstermijnen werken', zegt Dennis. 'Aandeelhouders kijken dan naar de banksaldo en denken dat er genoeg geld is om dividend uit te keren. Terwijl ik weet dat we de volgende week 90% van dat bedrag aan openstaande verplichtingen moeten betalen. Een liquiditeitsprognose helpt hierbij om dit hele verhaal inzichtelijk te maken en om erop te kunnen sturen.'

Webinar Grip op je cijfers

Wil je ook grip op je cijfers krijgen via een liquiditeitsprognose? Meld je nu gratis aan voor het webinar Grip op je cijfers op 26 september. Je krijgt een stap voor stap uitleg van hoe dit gaat door gebruik te maken van Visionplanner en Yuki. Meld je aan via onderstaande knop en maak een goede start voor nog meer ondernemerssucces.

Aanmelden voor het webinar