Kan software mij helpen voldoen aan wetgeving rondom jaarrekeningen?

9 januari 2020 Arjan van Beek

Bij het opstellen van jaarrekeningen staat kwaliteit voorop. Naast het feit dat de cijfers een getrouw beeld moeten geven van de werkelijkheid moeten ze ook op de juiste wijze gepresenteerd en toegelicht worden. Hoewel je als accountant of financieel professional zelf verantwoordelijk bent kun je wel gebruikmaken van software die je hierbij ondersteunt. In deze blog leg ik uit hoe software je kan helpen bij het opleveren van jaarrekeningen die voldoen aan wet- en regelgeving.

 

Standaardisatie

Software zorgt ervoor dat wet- en regelgeving gestandaardiseerd wordt toegepast. Dat begint al bij het importeren van de cijfers uit de boekhouding. Alle cijfers komen automatisch op de juiste plaats in de jaarrekening als gebruik gemaakt wordt van het referentiegrootboekschema (RGS).

Altijd up-to-date

Door gebruik te maken van de nieuwste jaarrekening templates kun je er op vertrouwen dat de cijfers in de jaarrekening volgens voorgeschreven modellen, indeling en met de juiste terminologie gepresenteerd worden. Bij een goede softwareleverancier zijn je jaarrekeningmodellen altijd up-to-date. Als er wijzigingen zijn in richtlijnen of wet- en regelgeving worden deze doorgaans tijdig verwerkt in de jaarrekening templates en standaard meegeleverde teksten. Als je werkt met cloudsoftware ben je er tevens van verzekerd dat je altijd met de meest recente versie van de software werkt.

Signalering

Als omstandigheden bij de klant wijzigen dan is het noodzakelijk dat je daarvan op de hoogte bent als je de jaarrekening gaat samenstellen. Neem als voorbeeld een nieuwe financieringsovereenkomst waarbij andere zekerheden zijn gesteld dan bij de voorgaande. Goede software kan je bijvoorbeeld met behulp van checklists helpen om deze wijzigingen tijdig te signaleren en direct vast te leggen in het dossier zodat je dit niet over het hoofd ziet bij het samenstellen van de jaarrekening.

Inzicht in afwijkingen

Bij het reviewen van een jaarrekening is het belangrijk dat je eenvoudig kunt zien wanneer is afgeweken van standaarden. Als waarderingsgrondslagen klantspecifiek gemaakt zijn dan is het verstandig om de aangepaste tekst nog eens kritisch op juistheid te beoordelen. Software kan je helpen om deze afwijkingen in beeld te brengen zodat je precies weet op welke onderdelen je moet focussen.

Wet- en regelgeving is soms ingewikkeld en er wijzigt nog wel eens wat. Ik kan me voorstellen dat je af en toe het gevoel hebt misschien dingen over het hoofd te zien. Misschien is dat terecht, misschien ook niet. We laten je graag zien hoe Visionplanner je dat inzicht kan geven of kan helpen bij het opstellen van jaarrekening conform wet- en regelgeving.

Download het E-book Jaarrekening Samenstellen in Visionplanner. In dit e-book gaan we in op een hernieuwde aanpak met betrekking tot het samenstellen van de jaarrekening.

Download e-book

 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze Blog updates

E-mail