<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Je krijgt wat je verdient

Joris Joppe | 5 februari 2021
je krijgt wat je verdient

Deze week werd bekend dat Messi een half miljard bij mag schrijven als hij nog een paar jaar over het veld huppelt. Goed voor Messi, vervelend voor de schuldeisers van Barcelona.

Er zijn geen sterren in de accountancy waar we ons op die manier over op kunnen winden. Toch is het wel belangrijk om te blijven kijken naar wat er in onze sector wordt verdiend. Al was het alleen maar om trends te ontdekken of voorspellingen te weerleggen of valideren.

Een veelzeggende KPI in dit kader is de omzet per FTE. In Nederland zijn er natuurlijk de geijkte benchmarks rapportages en de beruchte lijst van Top 30 kantoren die elk jaar door Full Finance wordt gerapporteerd. Als we die cijfers voor een aantal jaar naast elkaar zetten, zie je dit:

  • De omzet per FTE was in 2013/2014 € 141.000
  • Voor 2019/2020 was dit € 147.000 (een stijging van 4.3%)

Van die stijging kun je iets vinden maar dat doe ik niet. Ik vond het interessanter om dit eens in internationaal perspectief te zien. Dan kom je al gauw uit bij de VS en Boomer Consultancy, een club die zich richt op advisering aan accountantskantoren. Die rapporteert op basis van hun leden eenzelfde omzet per FTE. Hier zie je:

  • In 2014 was deze $ 171.000
  • In 2018 was deze $ 187.000 (een stijging van 9%)

Het verbaasde me dat de omzet per FTE in de US niet veel hoger ligt. Omgerekend naar Euro's (koers 2018) is de US wel iets hoger maar niet schrikbarend. De echte verrassing kwam een regel lager. De declarabiliteit van de kantoren in de Boomer Survey was minder dan 50%. Als je dit vergelijkt met de sectorrapporten van de ABN-Amro en Rabobank, dan scoren we in Nederland toch wel wat beter. Partners van de grotere kantoren zitten inderdaad ook net onder de 50% maar ander declarabel personeel zit op 68% met een overall percentage van 57%.

Overigens is mijn vermoeden dat de Nederlandse cijfers nog een stuk gunstiger afsteken bij de Noord Amerikaanse omdat men aldaar over het algemeen langere dagen (en weekends) maakt.

Je kunt nu eigenlijk twee kanten op redeneren:

  • Het glas is half vol: we besteden meer tijd aan klanten dan die Amerikanen en verdienen er ook nog een leuke boterham mee.
  • Het glas is half leeg:  waarom verdienen we niet meer dan een Amerikaanse accountant? We besteden toch ook meer aan tijd aan onze klanten. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat onze tarieven gemiddeld gezien lager liggen.

Overigens was ik benieuwd of ik ‘onze’ hogere productiviteit kon herleiden naar betere automatisering. Dat is moeilijk en als ik naar IT kosten kijk, ligt dat in beide surveys al enkele jaren rond de 5 a 6% van de omzet. Dat we voorlopen op Amerika op het gebied van automatisering is, als je het een beetje volgt, wel duidelijk. Dat zal echter meer effect hebben op wat we leveren in die productieve uren dan hoeveel uren we maken. Dat hier een positief effect waarneembaar is, kun je overigens hier lezen.

Als je meer wil weten over hoe je meer tijd kunt besteden aan je klanten door efficiënter te werken, schrijf je dan vrijblijvend in voor onze webinars over Jaarrekeningen samenstellen en/of Dashboarding.