<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Hoe benchmarking ondernemers beter maakt

Doede de Jong | 27 juli 2023
Doede de Jong over hoe benchmarking ondernemers beter maakt

Heb je ooit het gevoel gehad dat je bedrijf beter zou kunnen presteren, maar geen idee waar je moet beginnen? Dan is benchmarking misschien wel de oplossing voor jou.
Benchmarking is het vergelijken van jouw bedrijfsprestaties met die van andere, soortgelijke bedrijven. Dit kan je helpen om inzicht te krijgen in waar je staat, waar je naartoe wilt en hoe je daar kunt komen. In dit blog bespreekt Doede de Jong de voordelen van benchmarking en hoe je het beste kunt aanpakken, met een speciale rol voor de accountant en software in dit proces.

In welke gevallen kan benchmarking je helpen?

Benchmarking kan erg nuttig zijn in verschillende situaties. Hieronder vind je enkele voorbeelden: 

  • Als je wilt weten hoe jouw bedrijf presteert ten opzichte van concurrenten.
  • Als je op zoek bent naar manieren om je bedrijf te laten groeien.
  • Als je wilt weten welke processen of diensten je kunt verbeteren om efficiënter te werken.
  • Als je op zoek bent naar inspiratie en ideeën van succesvolle bedrijven in jouw branche.
  • Als je realistische doelen en verwachtingen wilt stellen, gebaseerd op wat er in jouw branche mogelijk is.

Hoe pak je benchmarking het beste aan?

Benchmarking kan een krachtig hulpmiddel zijn voor ondernemers, maar het is belangrijk om het op de juiste manier aan te pakken. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

  1. Kies de juiste benchmarks: Zorg ervoor dat je de juiste benchmarks kiest die relevant zijn voor jouw bedrijf en branche. Dit kunnen financiële ratio's zijn, maar ook operationele of kwaliteitsindicatoren.
  2. Gebruik betrouwbare gegevens: Zorg ervoor dat je betrouwbare en actuele gegevens gebruikt voor je benchmark. Dit kan betekenen dat je samenwerkt met je accountant of een externe database om toegang te krijgen tot de juiste gegevens.
  3. Maak gebruik van software: Zoals eerder besproken, kan software je helpen om het benchmarkproces te vereenvoudigen en sneller tot waardevolle inzichten te komen. Investeer in goede software en leer hoe je deze effectief kunt gebruiken.
  4. Monitor je voortgang: Benchmarking is geen eenmalig project, maar een doorlopend proces. Blijf je prestaties monitoren en vergelijken met die van anderen om te zien of je verbeteringen hebt gerealiseerd en waar er nog ruimte is voor groei.

De rol van software en de accountant

Bij het uitvoeren van een benchmark is de juiste software van groot belang. Een goed benchmarkprogramma kan je helpen om snel en eenvoudig je bedrijfsgegevens te vergelijken met die van anderen. Zo'n programma verzamelt en analyseert gegevens van verschillende bedrijven en presenteert deze op een overzichtelijke manier. Bij Visionplanner hebben we recentelijk software op de markt gebracht die dit precies doet: het helpt je om eenvoudig je bedrijfsprestaties te vergelijken met die van anderen en zo waardevolle inzichten te verkrijgen.

Hoewel software een belangrijke rol speelt bij benchmarking, is het ook belangrijk om te weten dat je accountant een onmisbare partner is in dit proces. De accountant heeft de kennis en ervaring om je te helpen bij het analyseren van de benchmarkresultaten en het toepassen van de inzichten op jouw specifieke situatie. Bovendien kan de accountant je helpen bij het opzetten van een benchmarkproject, het selecteren van de juiste software en het implementeren van de verbetermaatregelen.

Als je bereid bent om te investeren in benchmarking en de juiste stappen te volgen, kan het een krachtig hulpmiddel zijn om je bedrijf te verbeteren en je doelen te bereiken. Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met benchmarking en ontdek wat het voor jouw bedrijf kan betekenen.

Moeite om aan de juiste gegevens te komen?

De Visionplanner Benchmark heeft gedetailleerde actuele gegevens van bedrijven uit alle sectoren. Het gaat hierbij om financiële gegevens en niet-financiële gegevens. De informatie gepresenteerd in branche dashboards geeft je advies om de prestaties van je bedrijf te verbeteren. Je accountant of boekhouder assisteert je bij het duiden van de cijfers. Zo weet je waar je staat en kan je vervolgens scenario’s berekenen wat er nodig is om je doelstelling te halen. Meer weten? Vraag je boekhouder of accountant naar de Benchmark functie in Visionplanner. Of neem contact op met ons voor advies.

 

Vraag een demo aan