<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Fiscale review: begin bij de administratie

Karst Janssen | 5 maart 2020

Onlangs was ik getuige van een discussie tussen fiscalist en accountant. Lang verhaal kort; de fiscalist had een fout ontdekt in de administratie en corrigeerde dit in de aangifte. De fiscalist wilde dat de accountant de jaarrekening corrigeerde, maar die wilde de correctie pas in de administratie van dit jaar meenemen. Los van wie hier gelijk heeft, als fiscalist wil je deze discussie voor zijn, maar hoe?

De discussie

De assistent controleert elke periode de administratie, zodat de btw aangifte gedaan kan worden. Dat was hier niet anders. Bij de controle heeft de assistent echter geen aandacht geschonken aan de telefoonkosten. Was dat wel gebeurd dan was een correctie gemaakt voor het telefoonabonnement van het kind. Toen de fiscalist deze fout achteraf bij de aangifte constateerde begon de discussie over correcties.

Hoe?

Als je het mij vraagt kun je als fiscalist de discussie voor zijn door de administratie tussentijds te controleren. In deze situatie was de fout direct ontdekt en was een discussie achteraf niet aan de orde geweest. Nu hoor ik je denken: dat kost tijd en dus geld en dat kan ik niet verkopen aan mijn klanten! Dat zal best, maar dan vergeet je hoeveel tijd en geld de discussie kost. Daarnaast hoeft de fiscale controle geen extra tijd te kosten als je het proces goed hebt.

Tussentijdse fiscale review

Eerder zei ik al dat de assistent de administratie elke periode controleert. Daar kun je als fiscalist heel goed op inhaken. Hoe? Elk kantoor heeft een werkprogramma voor de btw aangifte. Als fiscalist verrijk je dit werkprogramma met je fiscale kennis door vragen voor tussentijdse fiscale review op te nemen. Hierdoor weet je zeker dat de administratie elke periode ook fiscaal gecontroleerd wordt. Bij de aangifte is een fiscale controle van de administratie dan niet meer nodig. Die wordt namelijk periodiek uitgevoerd.

Wat levert het op

Een tussentijdse fiscale review van de administratie kan zoals je ziet heel efficiënt en levert voor jou en jouw klant voordeel op door:

  • een hogere kwaliteit van de administratie;
  • minder tijdrovende discussies en correcties achteraf;
  • beter inzicht in de klant;
  • meer advieskansen.

Direct beginnen

Ben je enthousiast en wil je direct beginnen? Dan hebben wij de volgende tips voor je:

  • Maak de fiscale jaarafsluiting onderdeel van het werkprogramma voor de aangifte IB/VPB 2019;
  • Zorg voor voldoende fiscale aandacht in het werkprogramma voor de btw aangifte;
  • Evalueer de fiscale paragraaf periodiek om de kwaliteit en efficiency te vergroten;
  • Gebruik je Visionplanner, met de checklists in het administratiedossier kun je de tussentijdse fiscale review borgen.

Of schrijf je in voor het webinar Visionplanner Fiscaal tussentijds. Tijdens dit webinar laten we zien hoe je binnen Visionplanner ook fiscaal tussentijds kan rapporteren.

Volg het webinar