<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Duurzaamheidsrapportages - Nog maar een keer dan

De blik van Joris
De blik van Joris - duurzaamheidsrapportages - Nog maar een keer dan

Op de valreep van 2023 kon je in het FD nog lezen dat het MKB verlamd is door onduidelijkheid over duurzaamheid. Diverse accountants werden aangehaald die zonder moeite voorbeelden hadden van ondernemers die misschien wel duurzamer willen ondernemen maar daar om allerlei redenen vanaf zien. Tegelijkertijd neemt de druk op grote ondernemingen op het thema duurzaamheid toe. Gevolg: het toeleverende MKB komt in de squeeze. 

Als directeur van Visionplanner ervaar ik dit ook. Onze grote klanten stellen eisen aan ons als leverancier als het gaat om het aanleveren van duurzaamheidsinformatie. Tegelijkertijd vinden wij het ook steeds belangrijker hoe onze leveranciers zich gedragen. Onze aandeelhouder is een grote club die de CSRD serieus neemt, dus het onderwerp komt bij mij uit drie hoeken binnengevlogen. Geen probleem als je een beetje met het thema begaan bent en snapt hoe je je eigen carbon footprint kunt berekenen.

MKB-ondernemers in de knel

Voor de gemiddelde MKB-ondernemer, zoals beschreven in het FD, ligt dit echter heel anders. Terwijl die regelmatig op dezelfde manier in de knel komen. Er zijn voorbeelden van ondernemers die iets moeten rapporteren aan tot wel 10 grote afnemers. Voor de wetgever een prettig neveneffect van de CSRD maar redelijk luie wetgeving natuurlijk. Als het doel is het MKB tot actie aan te zetten, zorg dan dat ondernemers deze verplichting zelf voelen en het niet alleen zien als een kostenelement van zakendoen met grote bedrijven.

Tel daarbij op de redelijk willekeurige zaken die de overheid op het MKB afvuurt. Rapporteer even over het woon-werkverkeer van je medewerkers. Hierbij een spreadsheet, succes ermee. Niemand weet wat ermee gebeurt en wat op termijn de consequenties hiervan zijn (volgend jaar 50% reductie alsjeblieft?). Of de energiebesparingsplicht die bij ons op 1 mei jl. op de mat viel. En dan heb ik het nog niet over de chaos die gaat ontstaan als de banken uitgevogeld hebben hoe ze de SFDR gaan implementeren en duurzaamheidsprestaties van hun klanten gaan beoordelen. 

Laissez-faire liberalisme

Ondertussen schittert onze overheid door afwezigheid in het MKB domein. Volgens mij een onbedoeld soort van laissez-faire liberalisme - de markt lost het wel op. Geen enkele regie vanuit de overheid. Naar mijn mening absoluut onvoldoende op dit cruciale thema. 

De oplossing is overigens niet zo heel moeilijk. We hebben als Nederland hard gewerkt aan een soepele rapportageketen met SBR. Die werkt, is gestandaardiseerd en schaalbaar. Duurzaamheid hier onderdeel van maken, ligt voor de hand. Zo kan iedere stakeholder voorzien worden van de gewenste informatie en kan de MKB ondernemer misschien ook wat sneller goede sier maken met zijn duurzaamheidsinitiatieven!

Zodra onze gewaardeerde overheid initiatief neemt, staan wij klaar om te investeren!