<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Checklists: Het effectieve wapen van de accountant

Arjan van Beek | 2 oktober 2023
Checklists: Het effectieve wapen van de accountant

Terwijl technologie en automatisering een revolutie teweegbrengen in het werk in de accountancybranche, blijft één tool consistent in zijn waarde: de checklist. Maar waarom is dit eenvoudige hulpmiddel zo fundamenteel voor de moderne accountant? 

Checklists zijn al lang een integraal onderdeel van diverse beroepen, van piloten tot chirurgen. Ze bieden een gestructureerde manier om complexe taken te beheren en zorgen ervoor dat niets over het hoofd wordt gezien. In de accountancy, waar de kleinste fouten grote gevolgen kunnen hebben, is het belang van checklists nog groter. Een klein detail dat over het hoofd wordt gezien in een complexe jaarrekening kan leiden tot significante gevolgen. 

Waarom zijn checklists zo cruciaal?

  1. Nauwkeurigheid
    Elk punt op de checklist brengt je een stap dichter bij een foutloze rapportage. Het zorgt ervoor dat geen enkel detail over het hoofd wordt gezien.
  2. Structuur 
    In de veelheid van taken die accountants dagelijks uitvoeren, biedt een checklist een helder en gestructureerd overzicht.
  3. Compliance 
    Met constant veranderende regelgeving is het essentieel om up-to-date te blijven. Een actuele checklist zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de laatste wijzigingen.

In 2009 introduceerde Atul Gawande het boek “The Checklist Manifesto”, waarin hij de waarde van checklists voor professionals belichtte. Dit concept kan zeer inspirerend zijn voor de accountancy. Het gebruik van checklists betekent niet dat er niet kritisch wordt nagedacht. Integendeel, het zorgt ervoor dat professionals hun expertise kunnen combineren met gestructureerde processen.

De toekomst van checklists

De visie voor de toekomst is dat checklists grotendeels plaats zullen maken voor volledig geautomatiseerde controles. Stel je voor: software die checklists automatisch kan invullen en bepaalde controles automatisch kan uitvoeren. Dit zou niet alleen de efficiëntie verhogen, maar ook de nauwkeurigheid waarborgen.

Lees meer over slimme checklists

In een vakgebied waar de marges voor fouten minimaal zijn, is het essentieel om alle beschikbare hulpmiddelen te gebruiken. Checklists zijn daarom geen luxe, maar een noodzaak voor elke moderne accountant bij bijvoorbeeld het samenstelproces. Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe checklists de kwaliteit van je dienstverlening kunnen verhogen? Duik dan dieper in het onderwerp door het whitepaper Hoe slimme checklists de kwaliteit van je dienstverlening te lezen.

 

Download whitepaper