<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Zo blijf je geld verdienen aan de jaarrekening

Arjan van Beek | 17 september 2019
21082019 linkeding loket x

De jaarrekening wordt meer en meer een gestandaardiseerd product en prijzen staan onder druk. Hoe zorg je ervoor dat je aan het samenstellen van jaarrekeningen een leuke boterham blijft verdienen? Een aantal tips vatten we hieronder voor je samen.

First time right

Begin pas met het samenstellen van de jaarrekening als alles gereed is. Is de administratie bijgewerkt? Zijn alle documenten voorhanden? Voorkom dat je het dossier weer weg moet leggen en opnieuw op moet pakken. Dit kost teveel tijd en ongeacht de schuldvraag is dit niet altijd door te berekenen aan de klant. Meet bij welke klanten je ‘First time right’ hebt gerealiseerd.

Ken je klant en documenteer dit

Kennis van de klant is essentieel om efficiënt en risicogericht te kunnen samenstellen. Bij veel kantoren is deze kennis wel aanwezig maar versnipperd over meerdere mensen en vaak alleen in de hoofden van medewerkers. Zorg voor een goede bedrijfsbeschrijving en houdt deze gedurende het jaar actueel. Zo kom je na afloop van het boekjaar niet voor verrassingen te staan.

Zorg voor voldoende begeleiding

Een risicogerichte aanpak is lastig en vergt lef en ervaring. De essentie is namelijk dat je focust op risico’s en andere dingen simpelweg niet meer of minder grondig doet. Zorg voor mandaat bij het team en schrap uitbundig, maar met zorg in de standaard werkprogramma’s.

Minder bladzijden

Een jaarrekening voor een persoonlijke holding hoeft meestal minder uitgebreid te zijn dan een jaarrekening voor een onderneming met financieringsbehoefte. Dat de jaarrekening een gestandaardiseerd product wordt hoeft niet te betekenen dat iedere jaarrekening dezelfde hoeveelheid informatie bevat. Wees kritisch en laat de jaarrekening aansluiten op de informatiebehoefte van huidige of toekomstige stakeholders.

De juiste prijs

Wat is de waarde van de jaarrekening en voor hoeveel verkoop je die betrouwbare cijfers? Het kan best zijn dat de ondernemer een uitgebreide jaarrekening niet nodig heeft, maar datzelfde geldt voor bijvoorbeeld een testament. Er kunnen diverse omstandigheden zijn bij de klant waarvoor een uitgebreide jaarrekening wel degelijk noodzakelijk is. Denk aan verkoop van de onderneming, echtscheiding of financiering. Een ondernemer is bereid om daarvoor te betalen.

We hebben een brochure opgesteld over het samenstellen van de jaarrekening. In deze brochure lees je wat de voordelen zijn van het samenstellen van de jaarrekening in Visionplanner.

In deze brochure komt het volgende aan bod:

  • Alles-in-één platform
  • De jaarrekening
  • Samensteldossier

Download brochure