<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Wat zijn belangrijke branchespecifieke KPI's?

Doede de Jong | 8 maart 2021

 

Natuurlijk zijn er generieke KPI’s die in geen enkel dashboard zouden moeten ontbreken zoals brutomarge %, Ebitda, Werkkapitaal of solvabiliteit, maar KPI’s krijgen juist meerwaarde als ze branchespecifiek worden. Het is bijna ondenkbaar om een transport dashboard te maken zonder omzet en kosten per kilometer of een horeca dashboard zonder bruto- of inkoopmarge per specifieke omzetgroep. 

bekijk hier een aantal voorbeelden van branchedashboards.

Branche-gif

Wat KPI’s juist zo mooi maakt is dat je financiële- en operationele data met elkaar kunt laten verenigingen en met elkaar kunt laten rekenen. Juist voor branche specifieke dashboards geeft dat het gewenste inzicht en brengt het twee werelden bij elkaar, de operationele van je klant en de financiële van jou als dienstverlener. De voorbeelden zijn vaak niet moeilijk te verzinnen. Denk bijvoorbeeld aan alles per KM, uur, aantallen, M2, tafel, locatie of productgroep. 

Als je dan die mooie set KPI’s hebt gebouwd denk dan ook na over de juiste weergave. Als financiële dienstverlener ben je waarschijnlijk gek op cijferopstellingen, maar misschien voelt je klant zich meer thuis in een grafische weergave. En als dan toch bezig bent met het ultieme dashboard vergeet ook niet je doelstellingen (begroting/prognose) weer te geven. Kortom, geen dashboard vol cijfers. 

En nu denk je natuurlijk, moet ik dat nu echt zelf uit gaan zoeken? Heb ik daar wel tijd voor? Geen nood, wij hebben een set mooie branche- en thema dashboards gemaakt. Niet alleen zullen we deze dashboards onderhouden en blijven verbeteren, maar zullen we ook maandelijks nieuwe branches en thema’s toe blijven voegen. Is jouw gewenste branche nog niet beschikbaar en heb je voldoende kennis van deze branche om mee te denken aan een goede branche toevoeging? Laat het ons weten.

Op 13 april 2021 organiseren wij een webinar over Branche- en themadashboards. Tijdens dit webinar krijg je in een uur tijd een goed beeld van de branche- en themadashboards die Visionplanner op dit moment biedt.

Meld je aan