<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Visionplanner introduceert het administratiedossier

Arjan van Beek | 31 oktober 2017

Door Arjan van Beek, Productspecialist bij Visionplanner

Visionplanner is het snelst groeiende online cloudplatform voor accountancy. Inmiddels hebben accountants, administratiekantoren en andere financiële specialisten al meer dan 75.000 administraties aangesloten op Visionplanner. Ze doen dat overwegend met hetzelfde doel, namelijk het rapporteren van financiële gegevens.

De basis voor financiële rapportage is een uitgewerkte kolommenbalans. Deze rolt niet zomaar vanzelf uit je boekhoudpakket. Daarom introduceert Visionplanner vanaf het najaar van 2017 het administratiedossier. Het administratiedossier helpt je nog efficiënter naar je eindresultaat, of dat nu een aangifte omzetbelasting, tussentijdse rapportage of een jaarrekening is.

Een uitgewerkte kolommenbalans voor Tussentijdse cijfers

Als je financiële cijfers rapporteert, moeten die een getrouw beeld van de werkelijkheid geven. Ook als dat tussentijds gebeurt. Vaak worden gedurende het boekjaar niet alle mutaties in de boekhouding verwerkt. Eigenlijk is dat een beetje gek.

Zijn de afschrijvingen geboekt? Is de loonjournaalpost verwerkt? Zijn de transitorische posten toegerekend aan de juiste boekingsperiodes? Het zijn enkele voorbeelden van zaken die het resultaat en het beeld van een tussentijdse rapportage behoorlijk kunnen beïnvloeden. Jij wilt toch ook liever tussentijdse cijfers presenteren die kloppen? Zo wordt je relevanter voor je klant!

Bijkomend voordeel is dat je een groot deel van de eindejaarswerkzaamheden al gedurende het jaar uitvoert. Dat zorgt ervoor dat je efficiënter te werk kunt gaan bij het samenstellen van de jaarrekening.

Een uitgewerkte kolommenbalans voor risicogericht samenstellen

Bij het samenstellen van de jaarrekening wordt steeds vaker gekozen voor de risicogerichte aanpak. Door middel van een korte cijferbeoordeling stellen we vast wat de risicovolle posten zijn. We kijken in het samenstelproces het liefst alleen nog naar de zaken die er echt toe doen. Het samensteldossier houden we zo dun mogelijk.

Dit is alleen mogelijk als je kunt voortborduren op een samenstelwaardige kolommenbalans. Sommige klanten boeken zelf hun administratie. Vaak zijn ze daar minder goed in dan jijzelf. Voordat je echt kunt gaan samenstellen moet er nog behoorlijk wat gebeuren om tot een uitgewerkte kolommenbalans te komen. Maar voor zelfboekers zijn dat andere checks dan voor administraties die je zelf voert. Hoe zorg je dat je voor alle verschillende soorten klanten het juiste proces volgt om tot een goed uitgewerkte kolommenbalans te komen?

Daarnaast is het een misvatting dat we helemaal geen aandacht meer schenken aan de posten die geen risicovol karakter hebben. Is de btw correct geboekt? Is de investeringsafstrek toegepast? Is de kleine ondernemersregeling van toepassing? Het zijn een aantal voorbeelden van zaken die niet het totaalbeeld van de jaarrekening hoeven te beïnvloeden, maar ze zijn wel belangrijk voor je klant. We doen het nog steeds, echter op een andere moment, en het liefst ook in een ander dossier.

Administratiedossier

Het administratiedossier in Visionplanner helpt je bij het uitwerken van de kolommenbalans zodat je betrouwbaar kunt rapporteren en efficiënt kunt samenstellen.

Door middel van slimme checklists leg je vast welke stappen moeten worden genomen om tot de juiste cijfers te komen. Er kunnen verschillende checklists ingericht worden voor verschillende soorten klanten, ieder met een ander doel. Voor het opstellen van een jaarrekening doe je meer werkzaamheden dan voor het delen van tussentijds overzicht. Voor een zelfboekende BV doe je meer werkzaamheden dan voor een ZZP-er die de administratie door jou laat voeren. Je bepaalt zelf hoe vaak je de checklists invult. Dat kan bijvoorbeeld incidenteel, iedere maand of alleen aan het einde van het jaar.

Knipsel administratiedossier

Tijdens het invullen van de checklists kunnen eenvoudig dossierstukken worden geüpload naar het Visionplanner cloudplatform. Ze worden opgeslagen in het administratiedossier. Dat hoef je niet allemaal zelf te doen want ook jouw klant heeft toegang tot Visionplanner. Zijn er nog stukken die ontbreken? Dan vraag je die gewoon op. Dat scheelt weer werk.

Je hele samenstelstraat in de cloud

Het administratiedossier is de laatste stap naar een volledige samenstelstraat in de cloud. Omdat je alles in één applicatie hebt, hoef je niet steeds dezelfde informatie in te voeren of te controleren:

Knipsel 2

Sta jij inmiddels ook te popelen om efficiënter te werken en relevanter te zijn voor je klant? 

of neem contact met ons op!