<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Sneller is beter, ook bij jaarrekeningen

Joris Joppe | 7 december 2021

Mensen met een mening vinden dat de jaarrekening een druk op de knop zou moeten zijn. Anderen, met meer ervaring en verstand van zaken, vinden dat dit zo zou moeten zijn, maar weten dat de werkelijkheid vaak weerbarstig is. 

Natuurlijk draagt software bij aan een sneller proces. Daar kijken we scherp naar bij het ontwikkelen van onze samensteloplossing. En er zijn altijd verbeterpunten, maar er zijn voldoende voorbeelden die aantonen dat samenstellen in Visionplanner aantoonbaar efficiënter werkt dan andere software. Daar zijn we trots op, maar dat willen we ook wel terug zien in de cijfers. 

Dus ook deze maand hebben we weer gekeken naar wat statistieken en wat blijkt: jaarrekeningen (en samensteldossiers) over 2020 hebben een kortere doorlooptijd dan dezelfde jaarrekeningen in 2019. Per saldo worden jaarrekeningen steeds sneller gedeponeerd. Daar kun je waarschijnlijk ook uit concluderen dat processen minder tijd kosten. Minder vaak het dossier openen. Vaker first-time-right en misschien ook wel beter opgevoede klanten die op tijd al hun spulletjes aanleveren. Dus minder uren voor hetzelfde resultaat. 

Gemiddeld gezien zien we een reductie van 5% in de doorlooptijd van jaarrekeningen. Dit is gemeten vanaf het einde van het boekjaar tot datum van deponering. Twee derde van de accountants- en administratiekantoren in de meting doet het sneller dan voorgaand jaar (alleen kantoren met 10 of meer gepubliceerde jaarrekeningen). En ook kantoren met honderden jaarrekeningen zijn soms gemiddeld 20 dagen of meer sneller dan voorgaand jaar. Dat is indrukwekkend omdat deze kantoren vaak bewust de jaarrekening-voorraad spreiden over het jaar. 

Als je, zoals wij, gelooft in de jaarrekening als verantwoordingsdocument en onmisbaar stuk bij bedrijfsoverdracht (of echtscheiding), als basis voor de volgende kredietaanvraag of simpelweg in goede en tijdige dienstverlening aan ondernemers, dan is dit goed nieuws. 

Waar deze versnelling door komt, hebben we niet onderzocht. Duidelijk is wel dat het niet vanzelf is gekomen. Zeker in een jaar waarin de sector op zijn kop stond door personeelstekort en extra corona-gerelateerd werk. Het is duidelijk dat accountants- en administratiekantoren meer dan een stap extra hebben gezet in 2021. Mooi om daar met Visionplanner iets aan bij te kunnen dragen. 

Ook weten hoe je sneller kunt samenstellen in Visionplanner? Meld je aan voor een webinar of boek vrijblijvend een één-op-één demo.

Boek een demo