<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Snap jij het prijsmodel van het kabinet nog?

Karst Janssen | 20 augustus 2019
19082019 linkeding prinsjesdag

Nog een paar weken en dan is het weer zover, Prinsjesdag! Naast het gebruik van de hoedjes, wordt op deze dag traditiegetrouw het prijsmodel (belastingplan) van het komende belastingjaar gepresenteerd. Aan welke knoppen van het prijsmodel draait het kabinet dit keer? Gebruikt het kabinet bestaande knoppen of worden nieuwe mogelijkheden verzonnen?

Aan welke knoppen wordt zoal gedraaid?

Het kabinet gebruikt ontelbaar veel knoppen om het prijsmodel in de gewenste richting te sturen. Van sommige knoppen kan het kabinet niet afblijven, waardoor ze elk jaar gebruikt worden. Terwijl andere één keer helemaal dolgedraaid worden, waardoor ze de jaren erna niet meer gebruikt kunnen worden.

Jaarlijks terugkerende aanpassingen.

Er zijn knoppen die elk jaar een klein beetje gedraaid worden door het kabinet (en dan bedoel ik niet de indexatie). Hierbij kun je denken aan de belastingschijven in Box 1, want deze percentages veranderen jaarlijks; Of de heffingskortingen, want die zijn ook nooit hetzelfde; Of de persoonsgebonden aftrek, want daar is ook altijd iets nieuws te ontdekken; En het privégebruik van een auto van de zaak is ook elk jaar anders. Je vraagt je echt af waar het kabinet voor 2020 mee komt.

Bijzondere aanpassingen

Een ander jaarlijks fenomeen zijn de bijzondere aanpassingen, met gevolgen voor de komende jaren. Voorbeelden hiervan zijn: de afschaffing van de basisbeurs, want deze bestaat sinds 2015 niet meer; de ingrijpende wijziging bij de berekening van de belasting in Box 3 uit 2017; of de geleidelijke afschaffing van de aftrekpost voor geen of geringe eigenwoningschuld in 2019. Ik ben erg benieuwd naar de bijzondere aanpassingen voor 2020.

Wat is het gevolg van al dit draaien

Het prijsmodel van de overheid moet ervoor zorgen dat de begroting van het kabinet sluitend wordt. Het kabinet vindt het belangrijk dat iedereen net zoveel voor- of nadeel heeft van de wijzigingen in het prijsmodel. Daarom draait het kabinet aan 1001 knoppen. Het gevolg laat zich dan al raden!

Juist totale chaos, want Jan Modaal kan de gevolgen van een simpele loonsverhoging niet meer overzien! Terwijl dit wel heel belangrijk is voor Jan want er zijn genoeg situaties denkbaar waar een loonsverhoging, netto een achteruitgang betekent. Sterker nog vorig jaar bleek dat het rekenmodel van het CPB er ook naast zit. Ofwel niemand weet het nog, maar jij als adviseur gelukkig wel!

Voor jou als adviseur levert al dat gedraai aan knoppen kansen op, want jij bent als een van de weinigen in staat om voor jouw klant concreet te maken wat het gedraai aan knoppen voor zijn portemonnee betekent. Op deze manier bewijs jij elk jaar opnieuw dat jouw klant echt niet zonder je kan en haal je voor hem het onderste uit de kan. Of moet je inmiddels toegeven dat het prijsmodel zelfs voor jou vol verrassingen zit?

Event: Alles wat je moet weten voor optimaliseren van 2019

Word jij steeds vaker door het prijsmodel verrast? Goed nieuws. Want op 26 september 2019 organiseren wij bij Visionplanner een ontbijtsessie waarbij dit thema centraal staat. Na deze sessie weet jij echt alles over optimaliseren. Tijdens dit event vertellen we je precies hoe het prijsmodel van de belastingdienst 2019 in elkaar steekt. Voor jou betekent dit dat jij aan jouw klant kunt vertellen wat voor hem de optimale situatie van 2019 is. Dat is met kwartaal 4 voor de deur precies waar jij behoefte aan hebt!

Meld je nu aan voor het event

Visionplanner Fiscaal. Volop in ontwikkeling!

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Laat dan je gegevens achter via onderstaand formulier.

Ik blijf graag op de hoogte