<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Met de 'V' van Vaktechniek

Joris Joppe | 20 juni 2019
18062019 Blog afbeelding

Als Visionplanner houden we goed in de gaten wat onze klanten bezig houdt. Laatst hadden we in dit kader een bijeenkomst met ons innovatiepanel. De vraag was onder andere: “Als je een grote zak geld had, wat zou je dan als eerste oplossen?” Een antwoord dat met nadruk terugkwam: regeldruk in het samenstelproces verminderen. Een gezamenlijk streven dat samenkomt in de driehoek van mensen, software en natuurlijk de regels voor het samenstellen zelf.

Als softwareleverancier kunnen we natuurlijk ons steentje bijdragen met een solide applicatie. Maar daarnaast hebben we nog een paar pijlen op onze boog om te zorgen dat je met Visionplanner een zo licht mogelijk, maar verantwoord samensteldossier kunt maken.

De Vakgroep Accountancy Visionplanner

Samen met een aantal onafhankelijke leden van de beroepsgroep hebben we regulier overleg in de Vakgroep Accountancy Visionplanner. In dit gremium passeren belangrijke vaktechnische onderwerpen de revu. Vaak voordat ze hun weg vinden naar de schermen van de programmeurs die nieuwe functionaliteit bij moeten bouwen. Ook wensen van gebruikers die een vaktechnische impact (kunnen) hebben, worden hier besproken. Alhoewel dit overleg een informele sfeer heeft, zorgen we wel voor notulen zodat een duidelijke onderbouwing hebben voor de keuzes die zijn gemaakt.

Regelgeving versus de software

Te vaak klinkt het mantra ‘niet gedocumenteerd is niet gedaan’. Alhoewel dit vaak bij controle speelt, is ook documentatie in het samensteldossier relevant. Wat je moet documenteren is vrij duidelijk vastgelegd in NV-COS richtlijn 4410 en handreiking 1136. Hoe deze documentatievereisten zich verhouden tot de Visionplanner oplossing hebben we duidelijk vastgelegd in dit document. Ook bij een eventuele collegiale toetsing is dit stuk handig om de toetser wegwijs te maken in het dossier.

Samenstellen met Visionplanner in de dagelijkse praktijk

Nagenoeg elk kantoor heeft een handboek kwaliteitsbeheersing. Als je van één van de brancheverenigingen een handboek afneemt en dit op je eigen organisatie toepasbaar maakt, zal daar vaak niets in staan over de software die je gebruikt. Daar voorzien we in door dit handboek dat gaat over ‘risicogericht samenstellen met Visionplanner’. Ook dit document moet natuurlijk specifiek gemaakt worden voor jouw kantoor. Het is echter zeker een goede basis voor de borging van vaktechnisch verantwoord uitgevoerde samenstelopdracht.

Met deze gelaagde aanpak zorgen we ervoor een Visionplanner dossier er piekfijn uit ziet. Dat vereist natuurlijk wel dat je als accountant je werk goed blijft doen. Alhoewel we daar niet aan twijfelen, hebben we ook daaraan gedacht met onze cursus risicogericht samenstellen!

Zo zorgen we er samen voor dat de regels voor samenstellen nooit een struikelblok mogen vormen!

Bijeenkomst 'Valkuilen bij toetsing'

Op 3 juli a.s. organiseren wij opnieuw het event 'Valkuilen bij Toetsing'. Kom je ook? De vorige bijeenkomst is door de deelnemers met een 8 beoordeeld!
Samen met John Weerdenburg van Auxilium nemen we je mee door het toetsingsproces en bespreken we de belangrijkste valkuilen die kunnen leiden tot 'een minder positieve toetsingservaring'. 

SCHRIJF JE IN