<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Hoe vermindert procesmatig werken aan jaarrekeningen de werkdruk?

Arjan van Beek | 7 augustus 2023

De jaarrekening bevat een schat aan informatie, tenminste als je die tijdig opstelt. Want de houdbaarheid van de informatie is beperkt. Door de jaarrekening niet als los project te zien, maar als een proces, kun je het hele jaar door aan het jaar werken. Dat zorgt voor verlaging van de werkdruk en verhoging van het zicht op de cijfers. Arjan van Beek legt uit hoe je dit realiseert.

Door Arjan van Beek

In plaats van dat je de jaarrekening als afsluiting van het jaar ziet, verschuif je de focus naar individuele taken gedurende het jaar. Die vormen de basis van het jaaroverzicht. Door deze processen goed te verankeren en consistent uit te voeren, kunnen de resultaten eenvoudig in de jaarrekening worden geïntegreerd. Dit zorgt voor efficiëntie, voordelen gedurende het jaar en voorkomt dubbel werk.

Controle en overzicht

Het overstappen naar procesmatig werken vereist aandacht voor de tussentijdse processen. Zorg ervoor dat ze voldoen aan de eisen van de jaarrekening door gebruik te maken van checklists. Door het jaar heen doe je een eenvoudige check op minder foutgevoelige onderdelen. Aan het einde van het jaar doe je dat niet meer en focus je op de risico's. Bovendien kun je door deze cijfers scherp te houden gedurende het jaar, eerder relevante financiële adviezen geven.

Eenduidig werkproces

Met een procesmatige aanpak wordt binnen jouw kantoor een eenduidig werkproces gevolgd. Ongeacht welke klant je behandelt, de checklists zijn direct herkenbaar voor alle medewerkers, waardoor je snel kunt opschalen wanneer dat nodig is.

Focus op risico's

Doordat je het hele jaar al aandacht hebt gehad voor de kwaliteit van de cijfers uit de boekhouding, kun je je bij het samenstellen van de jaarrekening volledig richten op de risicoposten.

Optimalisatie en efficiëntie

Een kritische blik op de werkzaamheden kan onnodig werk aan het licht brengen. Hiermee kan je dus stoppen. Praktisch gezien kan dit inhouden dat je vragen uit de (tussentijdse) checklists verwijdert, als ze nooit tot correcties leiden omdat de administratieve processen simpelweg goed geregeld zijn.Overigens is het wel handig om dit dan ook vast te leggen in de bedrijfsbeschrijving op de klantenkaart. Zo weet je later waarom je bepaalde dingen niet meer doet.

Werk in het jaar, aan het jaar

Het opstellen van de jaarrekening kan gemakkelijker zijn dan je denkt. Werk in het jaar, aan het jaar, controleer eerder en grijp sneller in wanneer dat nodig is. Zo kun je toegevoegde waarde leveren aan je klanten en het jezelf makkelijker maken. Redenen genoeg om op deze werkwijze over te stappen.

Meer tips voor slimmer werken

Wil je meer weten hoe je efficiënter werkt aan de jaarrekening en daardoor meer waarde kunt bieden aan je klanten. We hebben handige tips en tools voor je verzameld in het ebook: Hup, gelijk aan de slag: Laat de jaarrekening het hele jaar voor jouw klant werken.

Ik wil dat e-boek vol slimme tips