<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Hoe boost je de efficiency binnen de samenstelpraktijk?

Visionplanner | 21 juli 2023
Michiel Wijma over hoe boost je de efficiency binnen de samenstelpraktijk?

Visionplanner en MLE introduceerden vorig jaar Visionplanner Compilation, een innovatieve cloudoplossing voor het vervaardigen van jaarrekeningen, SBR-rapportages en dossiervorming voor alle type rechtspersonen. Michiel Wijma, Director of Sales van Visionplanner, legt uit waarom accountants- en administratiekantoren een flinke efficiencyslag in hun samenstelpraktijk kunnen maken.

Visionplanner begon ooit met de ontwikkeling van software voor dashboards en bouwde daar al haar producten omheen, waaronder Visionplanner Samenstel. Dit product richtte zich voornamelijk op micro- en kleine entiteiten met een beknopte jaarrekening. Aan de andere kant had MLE Samenstel juist de focus op entiteiten van IB-plus tot groot, met een geïntegreerde workflow en de optie voor een uitgebreid jaarrekeningrapport in een fraaie huisstijl.

De combinatie van beide oplossingen bleek een logische stap, zeker nadat Visionplanner in 2020 werd overgenomen door Visma en MLE later dat jaar aansloot bij de softwareleverancier uit Veenendaal. Michiel: "MLE heeft echt het dna van de accountant. Visionplanner is zeer sterk in de ontwikkeling van webapplicaties. De combinatie van deze specialisaties kon haast niet anders dan een uitstekende samensteloplossing opleveren voor de accountancymarkt."

Flexibiliteit en schaalbaarheid

Het resultaat is een flexibele en schaalbare samensteloplossing in de cloud, waarmee accountants- en administratiekantoren hun volledige klantportfolio kunnen bedienen. Michiel: "De schaalbaarheid zit vooral in de keuze dat je heel minimaal kunt rapporteren, maar ook een uitgebreid rapport kunt opmaken als de klant hierom vraagt. Van IB-plus tot groot en risicogericht of traditioneel; met Visionplanner Compilation kun je alle entiteiten aan en variëren in werkwijze. Gewoon het complete klantportfolio bedienen met één samenstelpakket."

Tijdsbesparing

De software Visionplanner Compilation is ontwikkeld in samenwerking met administratiekantoren en accountantskantoren. Het doel was om de adoptiegraad te verhogen door de manier van werken en denken van deze professionals zo goed mogelijk te doorgronden. Hierdoor moest de software logisch en intuïtief zijn, wat resulteert in tijdsbesparing en minder frustratie voor de gebruikers.

De ultieme workflow

Visionplanner heeft gebruikers, ontwikkelaars en user experience-experts samengebracht om een ultieme workflow te creëren. De inzichten uit deze gesprekken bleken zeer waardevol. “Zo is bijvoorbeeld ontdekt dat het wisselen tussen verschillende entiteiten beter links- of rechtsbovenaan op het scherm kon plaatsvinden, in plaats van onderin”, vertelt Michiel. “Dit heeft geleid tot een werkwijze waarbij alle functies met een minimaal aantal muisklikken te gebruiken zijn.”

Expert in regelgeving en XBRL

Het vertalen van regelgeving en XBRL naar een pragmatische workflow voor accountants is een expertise die niet zomaar te kopiëren is. Het is een complex proces om de wereld van de accountancy te vertalen naar een eenvoudige, schaalbare en te programmeren workflow. “We hebben daarom daarom twee soorten developers ingeschakeld: developers die denken in programmeertaal en developers met een accountancy achtergrond”, zegt Michiel. “Op deze manier kon er tot in detail gewerkt worden aan een op maat gemaakte workflow.”

Het grootste compliment

Recentelijk ontvingen we een groot compliment van een gebruiker die opmerkte dat het leek 'alsof de software door een accountant was gemaakt'. Dit is het ultieme bewijs dat het intensieve traject van samenwerking tussen verschillende experts en het doorgronden van de manier van werken en denken van accountants zijn vruchten heeft afgeworpen.

Toekomst

Visionplanner ontwikkelt op dit moment software voor het rapporteren over het verleden, het heden en de toekomst. De jaarrekening dient om terug te kijken op de prestaties van het afgelopen jaar, er lessen uit te trekken en te voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Tussentijdse rapportages zorgen ervoor dat een kantoor beter op de hoogte blijft van de situatie bij zijn klanten.

Een digitale assistent voor accountants

Visionplanner blijft innoveren en test op dit moment een digitale assistent. Dit idee is ontstaan na een interne hackathon. De assistent komt met tekstvoorstellen op basis van analyses uit de gemaakte dashboards. Accountants besteden namelijk relatief veel tijd aan het uitleggen van ontwikkelingen in cijfers en ratio's binnen jaarrekeningen en dashboards.
Tijdens de hackathon is er geëxperimenteerd met de toepassing van AI in de mobiele app van Visionplanner. “Hiermee heeft de ondernemer de accountant altijd in zijn broekzak”, stelt Michiel. “Met een druk op de knop krijgt hij uitleg over de ontwikkeling van cijfers en ratio's, ook buiten de kantoortijden van de accountant. Een aantal klanten werkt er al mee en de eerste geluiden zijn positief.” 

Ontdek Visionplanner Compilation

Meer weten over de mogelijkheden van Visionplanner Compilation? Bezoek de productpagina en ontdek de functies.

Ontdek Compilation