<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Joris in podcast AV On Air: Duurzaamheidheid belangrijk thema in 2024 voor accountancybranche

Tom Modderkolk | 22 december 2023
Joris Joppe podcast Accountancy Vanmorgen

Joris Joppe, RA en managing director van Visionplanner, was onlangs te gast bij de podcast AV On Air van het vakblad Accountancy Vanmorgen. Hij deelde aan presentatoren Anja van Hout (Accountancy Vanmorgen) en Jan Wietsma (FullFinance) zijn visie op de accountancybranche voor 2024.

De accountancysector doet er goed aan om na te denken over productiviteit en efficiëntie, betoogt Joris. Er valt volgens hem nog veel winst te behalen door kritisch te kijken naar de taken en verantwoordelijkheden van accountants. Maar hoe doe je dat? “Heroverweeg de werkprocessen en het gebruik van technologie, zoals kunstmatige intelligentie, om de productiviteit te verhogen”, adviseert Joris.

Podcast AV

Duurzaamheid en maatschappelijke relevantie

Naast productiviteit benadrukt Joris het belang van duurzaamheid in de accountancysector. De overheid moet hierbij een coördinerende rol spelen en de MKB-accountant ondersteunen bij het verzamelen en rapporteren van duurzaamheidsinformatie. “Ook voor Visionplanner is een rol weggelegd door duurzaamheidsinformatie te integreren in het platform en zo bij te dragen aan de ontwikkeling van duurzaamheidsrapportage in Nederland.”

Continuïteit en fraude

Joris merkt op dat de sector vaak veel aandacht besteedt aan fraude en continuïteit, maar hij gelooft dat de accountancysector een grotere rol kan spelen bij het aanpakken van bredere maatschappelijke vraagstukken. Hij roept de sector op om veranderingen te bewerkstelligen die een positieve impact hebben op de samenleving.

Toekomstige technologische ontwikkelingen

Joris is ervan overtuigd dat kunstmatige intelligentie en digitale facturatie al in de nabije toekomst een belangrijke rol zullen spelen. “Maar het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en niet te verstrikt te raken in de hype rondom nieuwe technologieën.”

Podcast AV (1)

Samenwerking en kennisdeling

Een laatste advies dat Joris heeft voor de accountancysector is om samen te werken en kennis te delen op het gebied van personeel, kennisontwikkeling en het delen van best practices.

Meer weten? Luister de podcast op Spotify: