<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

De techbeurs met een hoog meh-gehalte

Joris Joppe | 22 april 2024
De Blik van Joris van Visionplanner

Afgelopen week bezocht ik met enkele collega's en vijftien relaties de Digital Accountancy Show in Londen. Een event gericht op de nieuwste technologische ontwikkelingen voor accountants. Voor mij en Visionplanner was dit een kans om te speuren naar revolutionaire innovaties, opkomende technologieën en dominante thema's binnen de sector. Hier zijn mijn bevindingen (spoiler: het was ietwat teleurstellend).

 

DAS Londen (1)

Drie dingen vielen me op (spoiler alert: ik was niet onder de indruk).

 

1. Alles en iedereen doet iets met AI. Vooral erover praten: de “fireside chats” waren overal. Dus als je een aantal tech professionals wil horen discussiëren terwijl ze het eigenlijk met elkaar eens zijn, dan was dit je kans. Het bleef te veel aan de oppervlakte. Ook bij het merendeel van de standhouders (ca 100 schat ik in), stond AI in ieder geval op al het sales materiaal. In hoeverre het ook in de applicaties ingebouwd was, vertelt het verhaal vaak niet. Ironisch genoeg stonden er ook meerdere outsourcing partijen hun diensten aan te bieden. Het lijkt er dus op dat AI de de tongen los maakt, maar dat echt waardevolle toepassingen nog ontbreken.

 

2. Eventjes hip maar nu niet meer: ESG (of in ieder geval niet tijdens deze beurs). Er waren een paar applicaties in dit domein, voor bijvoorbeeld carbon accounting. Maar die moesten zelf ook erkennen dat het niet zo’n vaart liep. Het meest sprekende was nog wel de sessie die over ESG was georganiseerd; deze zat voor minder dan de helft vol en dan volgens mij ook nog met mensen die er volgens mij per toeval waren beland. Het evenement was geheel gericht op de mkb-accountant, maar onder die demografie leeft ESG in ieder geval nog niet.

 

3. Het laatste topic dat er eerlijk gezegd met kop en schouders bovenuit stak: bancaire diensten. En dan niet aangeboden door banken maar door allerhande startups en gevestigde partijen. Of het nou gaat om een betaallink op een factuur, een applicatie voor accountants om betalingen door hun cliënten beter te managen of volledige geïntegreerde bancaire diensten in andere applicaties. Geen van de aanwezige partijen doet iets in Nederland. Eén ding is wel duidelijk: de aanbieders zien kennelijk een gat in de markt van betaaldiensten. In het oerwoud van PSD2-vergunningen en banking-as-a-service platforms denkt iedereen een graantje mee te kunnen pikken.

 

DAS Londen 3

Ik ben benieuwd hoe die markt zich in Nederland gaat ontwikkelen. Hoewel de beurs zelf niet voldeed aan mijn verwachtingen, was één oplossing bijzonder memorabel: een naadloze integratie van WhatsApp met backofficesystemen voor accountants, ideaal voor klantcommunicatie. Dit belooft grote efficiëntiewinsten en is zeker iets waar we verder in gaan duiken (zie ook ClientWindow).

Ondanks het meh-gehalte van de beurs, was de trip toch een enorm succes. Bestaande relaties zijn versterkt, nieuwe relaties zijn gevormd, zaken zijn gedaan en bovenal is er veel gelachen.

Volgend jaar weer! 

DAS Londen 2