<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Co-creatie in accountancy: win-win voor accountants en ondernemers

Visionplanner | 15 juli 2022

Heb jij een klant al wel eens gevraagd hoe jouw dienstverlening beter kan? En heb je toen iets met die feedback gedaan? Veel accountants zullen deze vragen met 'ja' beantwoorden. In dat geval ben je in feite al met co-creatie bezig geweest. Co-creatie is een vorm van samenwerking waarbij alle deelnemers invloed hebben op het proces en het resultaat. Het is ontstaan in de creatieve industrie, maar inmiddels heeft co-creatie zijn kracht in vrijwel elke branche bewezen. Ook binnen de accountancy kan co-creatie een krachtig innovatie-instrument zijn ​​dat eraan bijdraagt dat je voorop gaat lopen in de markt. Dit blog vertelt je hoe.

Co-creatie: ook voor accountants- en administratie-kantoren?

Co-creatie gaat over het samen met je klant ontwikkelen van een product, dienst of nieuwe functionaliteit. Deze filosofie wordt in veel sectoren toegepast. Samen met je opdrachtgevers kijk je hoe processen beter kunnen, waardoor het resultaat voor beide partijen positiever uitpakt. Feedback vragen op een voorstel is de meest voordehandliggende manier. Maar een klant kan ook met een idee komen dat door jouw accountants- of administratiekantoor wordt uitgewerkt tot een propositie. 

De voordelen van co-creatie

Inspraak en transparantie passen heel erg bij de mindset van tegenwoordig. Met name jongere generaties willen graag invloed hebben op processen. Door goed te luisteren naar de wensen van je klanten, lukt het beter om hen op de juiste manier te bedienen. Bovendien zorg je op deze manier voor meer loyaliteit. Klanten voelen dat er iemand is die oprecht naar ze luistert en iets doet met hun input. Door dialoog en actieve samenwerking wordt betrokkenheid gecreëerd en stappen klanten minder snel over naar de concurrent. Voorwaarden voor succesvolle co-creatie zijn wederkerigheid, openheid, vertrouwen en een gestructureerd proces. 

Vormen van co-creatie

Co-creatie is er in soorten en maten. We hadden het al over feedback vragen of een klantidee verder uitwerken. Maar denk ook eens aan deze mogelijkheden:

  • Je kunt een aantal producten of diensten voorleggen aan je klant en om hun reactie vragen. Wat mis je aan ons product? Daag je klant ook uit om over oplossingen na te denken. Hoe kan het beter? 
  • Je kunt een product of dienst ontwikkelen met een aantal standaardeigenschappen, waarbinnen een klant bepaalde onderdelen kan customizen.
  • Je organiseert een prijsvraag onder je medewerkers en klanten met betrekking tot innovaties binnen het accountantswerk. Het winnende concept wordt in productie genomen.
  • Je betrekt je klanten structureel bij elke aanpassing of vernieuwing van jouw bedrijfsvoering. In feite creëer je hiermee een externe raad van advies.

Kortom, zoals de naam al zegt: co-creatie is een creatief proces zonder al te veel vaste regels. Experimenteer er mee en kijk welke vorm van co-creatie het beste bij de cultuur van jouw kantoor past. Bedenk in elk geval dat klanten het altijd prettig vinden als er naar hun mening wordt gevraagd. 

Co-creatie loont

Het idee achter co-creatie is ook dat alle betrokkenen doen waar ze goed in zijn, zodat er in korte tijd iets ontstaat dat groter is dan de som der delen. In de accountancypraktijk betekent dat bijvoorbeeld dat bepaalde standaardwerkzaamheden geautomatiseerd worden. Dat ondernemers en accountants samen brainstormen over KPI’s en dashboards. En dat accountants meer waarde toevoegen middels persoonlijk contact met ondernemers, zodat er meer ruimte ontstaat voor strategisch advies. 

Dat is gunstig, want bij steeds meer accountants- en administratiekantoren verschuift de dienstverlening in de richting van strategisch advies. Ook hier biedt co-creatie de oplossing. Want omdat strategisch advies wellicht een relatief nieuw terrein is voor je, biedt ondersteuning door een partij die hier de juiste kennis en software voor heeft uitkomst. Een win-win-situatie. Want ondernemers zien jouw toegevoegde waarde toenemen, terwijl jij op een efficiënte manier je omzet laat groeien.

Bredere dienstverlening

Samen nadenken over de toekomst van een onderneming is waardevol en boeiend voor zowel de accountant als de ondernemer. Door visies aan elkaar te toetsen wordt helder waar de kansen liggen en hoe deze omgezet kunnen worden in groei voor het bedrijf. Of het nu gaat om audit alerts, wettelijke controles of jaarrekeningen; door co-creatie bereik je een hogere kwaliteit. De betrokkenheid neemt toe en de doorlooptijd neemt af ten opzichte van de meer traditionele werkwijzen. Zo bied je als accountant de ondernemer een volledig(er) pallet aan diensten, zonder dubbel werk voor de klant. De open communicatie wordt als prettig ervaren en verstevigt de band tussen accountant en klant.

Co-creëer jij al met ondernemers?

De accountancybranche wordt soms gezien als conservatief. Wees je daarvan bewust en blijf innoveren. Co-creatie geeft je de mogelijkheid om dat te doen, zowel met je cloud software leverancier als met je klanten. In hoeverre co-creëer jij al met ondernemers? Kan dat beter, slimmer, sneller? In september organiseren we een expert sessie over co-creatie waarin we tips en tricks geven en kijken naar concrete voorbeelden in de accountancy. 

Meld je aan