<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Wie is Herman?

Hans Wijnveen | 26 oktober 2017

Door Hans Wijnveen, Head of Product Visionplanner.

 

mld-logoHerman Kuijt is een goede bekende van Visionplanner. Accountant en partner bij Messing, Lans & Druyff Accountants & Belastingadviseurs. Een goedlopend kantoor met 11 medewerkers. Een stabiele klantenportefeuille en voldoende rendement.

 

Toch ziet Herman dat er de laatste jaren steeds meer beweging komt in het vakgebied. Niet alleen door wijzigende wet- en regelgeving (SBR, COS4410, Kredietrapportage), maar het lijkt ook of zijn klanten er iets anders in staan. Dat heeft ongetwijfeld mede te maken met de economie die we de afgelopen jaren hebben zien teruglopen. Slechter betalende debiteuren, banken staan ook niet direct klaar met extra kredietruimte of financiering. Er wordt vaker contact gezocht met de accountant om raad te vragen. Geaarzeld als er investeringen moeten worden gedaan.

Bij Messing, Lans & Druyff wordt een groot deel van de facturabele uren besteed aan het voeren van administraties en het samenstellen van jaarrekeningen. Het moet nu eenmaal gebeuren en het is voor de klant ook belangrijk dat er een “absolute waarheid” wordt opgesteld met betrekking tot zijn financiële situatie. En natuurlijk fiscale dienstverlening. Dat is altijd dankbaar werk; welke klant wil niet horen hoe hij minder belasting hoeft af te dragen? Salarisadministratie loopt het mooiste. Goed geautomatiseerd en via de portal van de salarissoftware doen de meeste klanten alles zelf. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Herman met enige terughoudendheid de hele discussie over advisering volgt. Bij MLD staan ze altijd klaar voor de klant, laat daar geen misverstand over bestaan. En ze sturen ook echt geen factuur als er even een telefoontje moet worden beantwoord. Maar het businessmodel omgooien? Herman zou niet weten waarom.

Denk echter niet dat Herman een achterloper is. Iemand die zich terugtrekt tussen eikenhout, leder en pluche, verbeten blijft doen wat hij altijd deed en afwacht tot het hopelijk overgaat. Nee, Herman ligt er weleens wakker van. Waar staat MLD Accountants over 5 jaar? Zullen ze overleven als zelfstandig kantoor? Waar Herman het meeste van geniet, is als hij merkt dat ze echt iets betekenen voor een klant. Goed doortimmerd fiscaal advies waarmee een klant duizenden euro’s bespaart. Samen de vinger leggen bij een wankele financiële basis in een groeiende onderneming die juist veel cashflow nodig heeft. Een mooie financiering rond krijgen bij de bank, op basis van een goed doorgerekende meerjarenprognose. Dat zijn de momenten dat Herman trots is op zijn mensen.

Voor Herman en zijn collega’s is het belangrijkste dat ze betekenis hebben voor hun klanten. Niet een dure zeurpiet zijn die alleen een jaarwerkje komt bezorgen, maar een financieel expert die zijn klanten telkens een zuiver financieel plaatje weet voor te houden en helpt bij de duiding daarvan. Gelukkig lukt dat aardig, maar Herman merkt wel dat de tarieven daarbij onder druk komen te staan. Het traditionele model van facturabiliteit werkt ook niet altijd mee. Soms moet je gewoon even koffie gaan drinken met een klant waar je net een intensief financieringstraject mee hebt gedaan. Even horen hoe het er nu voor staat. Of de investeringen ook de gehoopte positieve impuls geven.

Prijsvechters die online jaarrekeningen bijna gratis leveren, daar heeft Herman het niet zo op. Een jaarrekening komt niet uit een automaat rollen. Je moet je klant kennen, hoe beoordeel je anders waar mogelijke risico’s of aandachtspunten zitten? Of de financiële situatie werkelijk een getrouw beeld geven van de organisatie? Natuurlijk is een jaarrekening geen actueel document. Het gaat over het afgelopen jaar. Maar is het daarmee ook een overbodig document? Niet als het aan Herman ligt. Wat is er mis met eens goed op een rijtje zetten hoe het staat met de activa, hoe het vreemd vermogen is opgebouwd en hoe de fiscale positie is? Het zijn ook de bezinningsmomenten die tegenwicht bieden aan de ratrace van KPI’s en korte termijn doelstellingen. Daar ben je toch financieel specialist voor.

Over 5 jaar is MLD Accountants nog steeds zelfstandig. Daar is Herman van overtuigd. En gegroeid, dat ook. Een aantal nieuwe collega’s die regelmatig in gesprek zijn met de klanten. Bedrijfseconomische achtergrond, brede belangstelling. Niet om op de stoel van de ondernemer te gaan zitten, maar om de waardevolle signalen die vanuit onder andere de financiële situatie omhoogkomen, te helpen duiden. De jaarrekening wordt nog steeds gemaakt, daar heeft Herman geen illusies over. Maar gedurende het jaar zal het makkelijker worden om steeds betrouwbare cijfers te leveren. Met dank aan voortschrijdende automatisering zoals robotic accounting, UBL en - wie weet - misschien zelfs wel Blockchain. Al weet Herman niet precies wat dat nu eigenlijk is.

 

Herman Kuijt bestaat niet.

 

We kennen hem zo goed, omdat Herman al 4 jaar lang een persona is die we binnen Visionplanner hebben gecreëerd. Messing, Lans & Druyff Accountants is een fictief kantoor. Herman en MLD staan model voor een grote groep accountants- en administratiekantoren in Nederland.

Visionplanner gelooft in Herman. Wij zijn er om Herman te ondersteunen in de ontwikkelingen die hij en zijn kantoor doormaken. Want ja, de markt is in beweging. Maar nee, alles hoeft niet op zijn kop. Met een betrouwbare cloud-oplossing helpt Visionplanner Herman om tussentijds alvast de kolommenbalans uit te werken. Zo blijft hij kort op de cijfers zitten. Kan tussentijds risico’s zien aankomen en met zijn klant bespreken. Kan zijn klant ieder kwartaal betrouwbare cijfers leveren waarop kan worden gestuurd. Budget vs. actual. Liquiditeitsprognose. Zelfs KPI’s. Het boekjaar wordt afgerond met een jaarrekening. Dik of dun, standaard of vol met specifieke, relevante toelichtingen die sommige klanten nu eenmaal nodig hebben. Of op prijs stellen. Het is nu eenmaal geen eenheidsworst.

De klanten van MLD accountants zijn tevreden over deze ontwikkeling. Ze zien de toegevoegde waarde die ze krijgen voor hun geld. Herman is blij met meer overzicht binnen zijn kantoor. Meer spreiding van werkzaamheden over het jaar. Inzicht in de verschillende diensten voor verschillende klanten. En de voortgang daarvan. Meer rendement, dat ook.

Regelmatig hebben we contact met Herman. Hij vertelt wat hij meemaakt, waar hij behoefte aan heeft. Hoe Visionplanner hem bevalt. Dan vertellen we hem waar we mee bezig zijn. Welke plannen we hebben en we vragen hoe hij daar tegenaan kijkt. Wat hij nu als eerste nodig heeft en of we daarbij kunnen helpen. Automatisering is zeker niet het antwoord op alle vragen of problemen. Accountancy is een vak, automatisering moet helpen om de specialist in zijn kracht te zetten.

 

Wij maken accountancy relevanter.

 

Wil jij ook efficiënter werken en relevanter zijn voor je klanten? 

of neem contact met ons op!