<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

De accountant als adviseur? Vergeet het maar.

Hans Wijnveen | 7 september 2017

Door Hans Wijnveen, Hoofd Product Management Visionplanner

 

Het gonst als jaren en de laatste tijd wordt het alleen maar sterker. De werkzaamheden van de accountant worden vervangen door Robotic Accounting. De accountant die lijdzaam toekijkt, bestaat niet meer over 5 jaar.

We zoeken het een vlucht naar voren: de accountant wordt adviseur! De trouwe huisvriend van iedere ondernemer die hem met raad en daad terzijde staat op het glibberige pad naar een meer winstgevende organisatie!

 

Ik zie het niet gebeuren.

 

Daar zijn verschillende redenen voor.

De eerste zit in het DNA van de accountant en zijn medewerkers. Uitzonderingen daargelaten, staat de gemiddelde accountant of assistent niet te klappen als hij of zij in een free-style gesprek zichzelf mag verkopen als adviseur aan relaties. Dat is ook niet verwonderlijk, het is een compleet ander vak. Het gaat dus niet werken om je “weggeautomatiseerde” collega’s de weg op te sturen om lucratieve adviesopdrachten binnen te halen bij klanten. De ontwikkelingen in de afgelopen jaren tonen dat aan. Hoeveel accountantskantoren zijn er nu echt in geslaagd om de adviesomzet significant te laten stijgen ten opzichte van het meer traditionele werk?

De tweede reden is een misvatting waar wij als softwareleveranciers mede schuldig aan zijn. We nemen de overbekende cijfers uit Balans en Winst-en-verliesrekening, maken er dit keer niet een cijferstaat maar een grafiek van en voilà: de perfecte basis voor een bloeiende adviespraktijk. Niet dus. Als Visionplanner leveren we al vele jaren prachtige dashboards aan accountants. Ook aan accountants die graag meer willen adviseren. Toch blijft ook hier de spectaculaire ommezwaai uit. Denk daar maar eens over na.

De komende tijd zul je als accountants- of administratiekantoor nog vele prachtige, vernieuwende “adviesproducten” en “Advies Dashboards” toegeworpen krijgen.

 

Laat je niet gek maken.

 

De derde reden waarom de accountant niet de ideale allround MKB-adviseur zal worden, ligt in de inhoud. Er komt meer kijken bij een bloeiende MKB organisatie dan alleen financiën. Hoeveel verstand heeft een accountant van marktwerking, prijsmodellen, concurrentie-analyse, productieprocessen, voorraadbeheer, etc? En moet je dat willen? Een accountant is geen succesvol autodealer en zal dat ook niet worden. Ook geen importeur van biologische verzorgingsproducten. Geen tuinder. Geen petrochemisch onderzoeker. Ga je toch op de stoel van de ondernemer zitten, dan speel je met je geloofwaardigheid.

 

Hoe dan wel?

 

Robotic Accounting is een onomkeerbare ontwikkeling. Hoe buig je dit om in je voordeel?

Ik denk dat de sleutel ligt bij wat de accountant wél is: iemand die als geen ander de boekhouding van een bedrijf kan verwerken tot een betrouwbare weergave in balans en winst-en-verliesrekening. Iemand met verstand van financiële posities, die een balans kan lezen, die ziet wanneer de gezondheid van een organisatie in gevaar kan komen.

Deze functies zullen niet zomaar worden weggeautomatiseerd. Interpreteren, met inachtneming van omgevingsfactoren en kennis van de klant, laten we niet graag over aan een computer. Mensenwerk. Daar ligt de toekomst van de accountant.

Concreet: je organisatie zodanig inrichten dat je voor je klanten steeds vaker en sneller (en uiteindelijk: continu) betrouwbare cijfers kunt leveren. Daar heeft de ondernemer behoefte aan. In de eerste plaats voor zijn cashflow en inzicht waar geld wordt verdiend of juist verloren. Maar ook voor verantwoording naar stakeholders. Voor het kunnen bijsturen richting meer rendement.

De accountant faciliteert een deugdelijke cijfermatige basis. Met een slimme blik en ondersteuning door intelligente software kan de accountant ook heel goed aandachtspunten naar boven halen. Maar laat het vervolgens maar aan de ondernemer om hiermee aan de slag te gaan.

 

Helemaal geen advies dus?

 

Nou ja, zo scherp ligt het ook weer niet. Want natuurlijk zijn er de “traditionele” adviesdiensten, over pensioenen, fiscale structuren, investeringen, financieringen etc. Dat is een thuiswedstrijd voor accountants- en administratiekantoren.

En reken maar dat als je maandelijks in alle eenvoud zijn actuele financiële situatie aan je klant kunt voorleggen, dat die contacten leiden tot meer dienstverlening.

Niet vanuit een wanhopige poging om relevant te blijven door je businessmodel om te gooien. Maar gewoon door professioneel en efficiënt je huidige werk te doen en zo aan je klant te bewijzen waar je écht goed in bent!