<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Visionplanner Fiscaal: werken op jouw manier

Karst Janssen | 26 februari 2019

Linkedin afbeelding

In september ben ik de uitdaging aangegaan om de beste fiscale software ooit te maken. Dat betekent dat ik een module ontwikkel waarmee aangifte inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting gedaan kan worden. Gaat dat me lukken? Natuurlijk! Waarom? Omdat Visionplanner goede contacten heeft met experts uit de praktijk: onze klanten! In dit blog vertel ik je hoe wij dit aanpakken met behulp van co-creatie sessies.

 

Pijnpunten in de fiscale praktijk

Het begon met het samenbrengen van een groep van onze klanten. Alle rollen uit de fiscale praktijk waren aanwezig: assistenten, fiscalisten, klantbeheerders, relatiemanagers en partners. Deze personen zijn werkzaam in verschillende kantoren, van zzp’ers tot kantoren met meer dan honderd medewerkers.

Deze sessie was een primeur voor Visionplanner en pakte goed uit! Met elkaar bekeken we welke grote processen er lopen binnen de fiscale praktijk. Denk aan processen als aangifte inkomstenbelasting en aangifte vennootschapsbelasting, het kantoorproces en het geven van advies. Iedereen gaf aan welke taken hij of zij uitvoert om deze processen tot een goed einde te laten komen. Vervolgens bepaalden we de taken die het meest pijn doen, als kantoor en voor de persoon zelf. We keken ook waar de klanten van de kantoren het meeste pijn hebben. Want uiteindelijk werken zowel de kantoren als Visionplanner bij de gratie van MKB Nederland. Het is dus belangrijk om voor hen de goede oplossing te bieden!

Na het bepalen van de pijnpunten, hebben we met elkaar oplossingen bedacht voor de meest pijnlijke processen.

 

Wat kantoren willen

De co-creatie sessie heeft tot een aantal verrassende inzichten geleid.

Kantoorproces

Wat het meest in het oog sprong was het kantoorproces. Onze klanten leggen daar de nadruk op. Ze willen meer grip op het proces en overzicht van de voortgang van het aangifteproces van hun klanten.

Klantproces

Het ontzorgen van de klant van de accountant krijgt ook een centrale plaats, vooral in het proces van de vooraf ingevulde aangifte. Als accountant kun je hier een machtiging voor vragen aan de Belastingdienst. Jouw klant moet hier vervolgens toestemming voor geven. Dit vraagt actie van de ondernemer - en nabellen door jezelf - en we onderzoeken de mogelijkheden om dit makkelijker te maken.

Presentatie

Ook de aantrekkelijkheid van de rapportage gooide hoge ogen. Er wordt gevraagd om begrijpelijke taal en meer visualisaties, zodat de ondernemer beter begrijpt wat hij leest.

We concluderen dus dat de functionaliteit an sich niet het belangrijkste onderwerp is. Dat moet gewoon werken. Veel belangrijker is dat je als kantoor efficiënt kunt werken en dat jouw klant zichtbaar profijt heeft van wat je als accountant voor hem doet. Dit sluit natuurlijk naadloos aan op de visie van Visionplanner, zoals we die al hebben voor het tussentijdse en samenstelproces.

 

De volgende stap voor Visionplanner Fiscaal

Nu gaan we terug naar de tekentafel. We gaan ontwerpen maken die passen bij de uitkomsten van de co-creatie. Daarna gaan we langs bij de accountants voor een één op één sessie. Ze kunnen dan door het ontwerp heen klikken en hun feedback geven.

Wil jij ook op de hoogte blijven van de voortgang van Visionplanner Fiscaal?

 

Ik blijf graag op de hoogte