<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=4646416002067816&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Terug naar het overzicht
Background-shape

Visionplanner Fiscale Software - Fouten maken moet.

Karst Janssen | 10 april 2019
Blog afbeelding co creatie

Voor veel mensen is deze titel vreemd, want het is toch de bedoeling dat je zo min mogelijk fouten maakt? Daar heb je helemaal gelijk in. Toch is het bij co-creatie net iets anders. Je maakt niet opzettelijk "fouten", maar je weet op voorhand wel dat je "fouten" gaat maken. Co-creatie gebruiken wij om in een vroeg stadium te verbeteren, want we weten voor 90% wat jullie willen. In deze blog vertel ik je alles over de eerste kantoorbezoeken in het kader van co-creatie Visionplanner Fiscale Software.

Doel

We willen leren van de "fouten" die gemaakt zijn in het ontwerp van het hart van Visionplanner Fiscale Software: het klanten- en dossieroverzicht. Het is dus belangrijk dat we zoveel mogelijk "fouten" ontdekken en doorspreken, want pas dan kunnen we ervan leren en de software nog beter maken. Om dit doel te bereiken beginnen we bij het begin en vervolgens bespreken we de ontwerpen.

Waarvoor en waarom gebruik je de Fiscale Software van Visionplanner?

Bovenstaande vraag is het begin, want je gebruikt fiscale software altijd met een bepaald doel of bepaalde taak voor ogen.

Het goede nieuws voor mij is dat dit niet veranderd is sinds mijn vertrek bij Alfa Accountants en Adviseurs. De hoofdtaken/doelen zijn nog altijd (voorlopige) aangiften maken/controleren/versturen, aanslagen controleren en zorgen dat het proces zo gestroomlijnd mogelijk loopt.

Ook bij de waarom blijkt dat er nauwelijks veranderingen zijn. Het gebruik gaat bijna altijd op basis van planning, workflow-status of periodieke taken en natuurlijk komt er ook soms een ad-hoc taak tussendoor.

Bespreken van de ontwerpen

Nu is het de bedoeling dat we zoveel mogelijk "fouten" ontdekken in het ontwerp en vervolgens bespreken waarom het beter kan en hoe het beter kan. In de ontwerpfase kunnen we namelijk veel makkelijker verbeteren. Om zoveel mogelijk te ontdekken laat ik de ontwerpen zien met de vraag of dit helpt bij je doelen/taken.

Meteen ben ik een illusie armer, want niet alles in onze ontwerpen draagt bij aan wat jullie willen realiseren. Al deze "fouten" hebben we doorgesproken, waarom helpt het niet en hoe kunnen we het verbeteren? Juist ja, elke fout die ontdekt wordt in dit stadium leidt tot een mogelijke verbetering. Hieronder een greep uit deze verbeteringen:

  • weglaten overbodige informatie

Informatie die ik zelf als fiscalist gebruikte, blijkt niet zo handig te zijn en kan dus beter weggelaten worden

  • toevoegen ontbrekende informatie

Informatie die ik niet gebruikte blijkt wel handig te zijn en kan beter toegevoegd worden

  • Uitbreiden van zoekfunctie naar vindfunctie

Deze is belangrijk en dat wist ik, maar waar ik nooit echt bij stil gestaan heb is dat jullie niet willen zoeken, maar jullie willen iets vinden. En dat is een wezenlijk verschil, want de vraag is dus hoe helpen wij jullie bij het vinden.

Hoe verder?

Na de input uit de praktijk gaan wij terug naar de tekentafel. Hier spreken we de "fouten" en mogelijke oplossingen nogmaals door. Zodat we echt kunnen leren. Wij gaan het ontwerp verbeteren en ontwikkelen.

Bijna iedereen kan helpen..

Niet in de co-creatiegroep en wil je toch helpen? Grijp je kans en doe mee aan dit onderzoek waarmee ik kan beoordelen of mijn prioriteiten juist zijn. Met andere woorden door jouw antwoord kunnen de prioriteiten gewijzigd worden. Hoe mooi is dat!

Het onderzoek vraagt je om 14 verschillende soorten aangiften/aanvragen te sorteren op volgorde van gebruik door jou. Op nummer 1 staat de meest gebruikte aangifte/aanvraag en op nummer 14 staat de minst gebruikte aangifte/aanvraag.

Ja, ik wil graag helpen.


Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkeling van Visionplanner fiscaal, meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ik blijf graag op de hoogte